AvatarPladespilleren.dk

Opdateret den 5. oktober 2020

Hvor skal jeg begynde? - begynderens dilemma

Stereoanlægget - Hvorfor og Hvordan .... se HER


De oftest stillede spørgsmål

- Hvor starter jeg?
- Hvad koster det?
- Hvad med en USB pladespiler?
- Nyt eller brugt
- Hvad skal jeg bruge?

- Hvad har du i forvejen?
- Automatisk eller manuel?
- Min pickup er knækket/defekt

- Hvad er MM og MC?
- Tilslutning af pladespilleren
- Hvad er en kontravægt?
- Hvad er et stroboskob?
- Hvad er antiskating?
- Hvorfor spiller min pladespiller lavt?
- Hvorfor er der brum/støj?
- Hvorfor blafrer bashøjttalerne voldsom?
- Hvordan skal min pladespiller stå?

 

Det mest stillede spørgsmål!

Det meste stillede spørgsmål omkring pladespilleren på diverse fora er afgjort noget lig dette: "Jeg har ca. 2.000,- kroner og vil gerne have en pladespiller - hvad skal jeg købe?".
Eller "Min gamle pladespiller skal have en ny nål, den må koste 500,- kroner - hvad skal jeg købe?".

Der er afgjort et stort behov for en lettilgængelig og overskuelig vejledning for de mange nybegyndere på pladespiller området. Tingene kommer dog ikke helt af sig selv, men her er der lidt hjælp. Ellers kan jeg henvise til resten af siden, hvor der er flere detaljer omkring de enkelte emner.

Her lidt reelle bud på en god prisrimelig pladespiller. Hhv. Project. Rega og Technics (mere herom i det følgende). Problemet er dog, at vi alle har forskellige forudsætninger, forventning og krav. Så inden jeg kan råde, skal der besvares nogle spørgsmål. Lidt anskuelighedsundervisning må være på plads. Hvis jeg som nybegynder siger "Jeg har fået foræret en brugt bil, skal der nye dæk på - og hvad skal jeg købe?". Så skaber det nok en masse spørgsmål, før nogen reelt kan finde frem til hvad jeg behøver.

Men lad os tage det hele fra begyndelse - altså du starter HELT forfra. Har et pænt anlæg, som du er glad for, men vil gerne kunne spille dine gamle LP'er fra loftet eller dem du har købt på loppemarkedet.

Hvor starter jeg?

Find ud af dit reelle behov. Skal du "bare" spille nogle gamle plader eller vil du seriøst have en pladespiller der yder musikken retfærdighed og måske endda spiller bedre end din cd-afspiller? Hvor mange plader har du og har du tænkt dig at investere i nogle flere.
Det nytter jo ikke meget med en god pladespiller og så en 8-10 plader. Find også ud af om du har den fornødne plads til såvel pladespilleren samt det udstyr der kræves. Pladerne fylder også en del, især hvis du bliver grebet af det.

Hvad koster det?

Som med alt andet her i verden, så får man ikke meget gratis. En pladespiller til 1.000,- kroner vil kunne afspille dine plader og den vil helt sikkert også lyde "anderledes" end din cd-afspiller, men den vil slet ikke vise hvad der er muligt. Mange af de billige pladespillere lyder af det samme, uanset hvilken plade du sætter på. I længden er det ikke særligt spændende at høre på. På den anden side så skal den opfylde dit behov og hvis det blot er at kunne spille plader, så kan du fint få en pladespiller for omkring de 1.000,- eller måske lidt mere.

Som minimum vil jeg nok sige du skal afsætte en 2.500 til 3.500 til selve pladespilleren med arm og pickup. Så kommer der en RIAA forstærker, som kan koste en 800-1.000 kroner. Regn også med at der skal investeres i en rensebørste, en lille børste til at rense pickuppen med samt måske en pladepuck, en bedre plademåtte og andet tilbehør.

Hvad med en USB pladespiller?

Et mærkeligt apparat kaldet en USB-pladespiller ser umiddelbart ud som om det løser alle problemerne. Indrømmet det er smart og det hele er nærmest plug and play. Har du 5-10 plader du gerne vil spille og lydkvaliteten er lige meget, så OK. Men de eksemplarer jeg har hørt, er meget farvede og spiller mildt sag dårligt. Man bliver træt af at lytte til musikken. Med andre ord kan jeg kun fraråde sådanne plastic maskiner, som ødelægger musikken! Se evt denne test.

Vil du gerne have musikken på CD, så kan brugte CD'er købes for 10-15 kroner og det vil helt sikkert være en bedre løsning. Regn også med at overspiling af plader sker real time - det tager altså tid!

En anden mulighed er en pladespiller med indbygget RIAA. En umiddelbart god løsning med "alt i et". Dog lidt svært at opgradere, hvis man en dag skifter pickup eller ønsker en bedre RIAA. Jeg hører til den gammeldags tydpe, der foretrækker tingene hver for sig.

Nyt eller brugt?


Som nybegynder kan det være svært at købe brugt. Hvis ikke du ved noget om det, bliver du nemt snydt. Hvem skal hjælpe dig med opsætning og vejledning, hvis noget går galt? Du kan være heldig og ofte får man mere for pengene brugt. Det hjælper dog ikke meget, hvis du får investeret i det forkerte.
Køber du nyt hos en forhandler, kan du få vejledning og hjælp. Desuden kan du også få gode råd til opgradering, hvis du hen ad vejen vil have noget bedre.

Det skal du bruge!


Det er ikke "bare" nok med en pladespiller. Faktisk består hele kombinationen af følgende:

1 - selve pladespilleren - værket (plint (kassen/pladen/kabinetter), motor, pladetallerken m.v. - se evt. her: VÆRKET
2 - armen der holder pickuppen - se her: ARMEN
3 - pickuppen der aftaster pladerne "nålen" - se her: PICKUPPEN
4 - RIAA forstærker (evt. også MC forforstærker) - se her: RIIA FORSTÆRKER
5 - Et kabel fra RIAA til forstærker
6 - Tilbehør, rensebørste, pladepuck, plademåtte m.v.

Jeg tager lige det med RIAA forstærkeren først. En pladespiller har et meget lavt og ikke frekvenslineært udgangssignal. Derfor kræves en såkaldt RIAA forstærker. Denne forstærker signalet op til noget, der ligner det du typisk får fra en cd-afspiller.

Således skal du ikke regne med, at en pladespiller lige virker, når du får de hjem. Hvis du er heldig, har din forstærker (typisk de lidt ældre af slagsen) en indbygget RIAA forstærker. Nyere forstærkere eller surround receivere har det nok ikke. En ekstern lille RIAA forstærker kan købes for få hundrede kroner, men skal den være af acceptabel kvalitet skal du nok regne med en 600-800 kroner som minimum.

I den billige ende kommer pladespilleren som en komplet "pakke" - det vil sige incl. pickup. Typisk vil der dog være sparet på pickuppen, men hen ad vejen kan den opgraderes til en bedre.

Du skal regne med at investere en 2.500 til 3.500 i en god pladespiller samt passende RIAA. Altså nogenlunde det samme som en god begynder cd-afspiller. Der findes billigere løsninger (f.eks. USB pladespillere med indbygget RIAA), men dem vil jeg umiddelbart fraråde - det er mere legetøj - se evt. denne test: Dantax USB pladespiller

Hvad har du i forvejen?

Mange ældre receivere eller forstærkere har en indbygget RIAA-forstærker. Flere af dem endda også en indgang for MC-pickup. Har du en sådan, er du noget bedre stillet og kan i det mindste få pladespilleren koblet til. Nyere udstyr har ikke en RIAA og så må du investere i en sådan. Uden RIAA vil det ikke virke.

Har du en gammel pladespiller, kan det måske betale sig at få den renoveret og sat en ny pickup på. Der er ikke nogen grund til at smide en god gammel pladespiller væk. Faktisk er der flere af de gamle som i dag er samlerobjekter. Har du en Mørch, Garrard, Linn, Lenco, Thorens, Dual, Technics, Kenwood, Rega eller andre solide konstruktoner, er du heldigt stillet.

Er du (guderne forbyde det) i besiddelse af et såkaldt "BILKA anlæg" eller det meget opreklamerede Bose, så er det noget svært at rådgive dig. Du er måske tilfreds med et gammelt mini anlæg fra 70'erne. Helt fint, for vi stiller ikke alle sammer krav, men kvaliteten i den slags anlæg er ofte så dårlig, at hvilken som helst pladespiller vil lyde som alt andet. Ingen kæde er stærkere end det svageste led. Det gælder også her. Du kan udmærket investere i en pladespiller og måske også få det til at virke, men i sidste ende vil det rent lydmæssigt være spild af penge. 

Automatisk eller manuel?

Langt de fleste pladespillere i dag er manuelle. Det vil sige, at du selv skal føre armen ind over pladen og hæve den igen, når pladen er færdig. I modsætning til disse, findes de fuldautomatiske, hvor du blot trykker "start" og så sker resten automatisk. Der er også halv-automatiske som selv slukker, når pladen er færdig. Min første pladespiller var en automatisk billig Garrard, men efter ½ år fjernede jeg mekanikken og gjorde den manuel. Siden har jeg holdt mig til dette princip. Man bør dog ikke være blind for, at mange er blevet mere magelige med fremkomsten af CD og andre digitale medier. Bryder du dig ikke om, at rejse dig fra sofaen, når pladen er slut, så kan løsningen være en automatisk pladespiller.
Husk dog på, at jo mere atomatik og mekanik, desto mere er der også som kan gå i stykker.

Min pickup er knækket/virker ikke


Har du erhvervet en gammel pladespiller, eller hentet den gamle fra loftet, vil du ofte opleve, at pickuppen ikke virker. Den kan være direkte fysisk defekt i form af en knække nål eller også kan det indre gummiophæng være hårdt som sten eller blødt som skumgummi. I begge tilfælde vil den ikke virke længere. Det kan tænkes, at pickuppen virker, men lyden er forvrænget. Ofte vil det så være pickuppens skyld, men det kan også være armen som har en defekt eller at nåletrykket ikke er korrekt.

Har du en MM pickup kan du være heldig at finde en ny nål. Nåleforparten på de fleste MM pickupper er udskiftelige. Det gælder f.eks. Shure, Ortofon, Audio Technica og flere andre. Har du en MC pickup, må der dog ofte en helt ny pickup til. Tilhængere af B&O er lidt på den, for de laver ikke pickupper mere. Man kan købe nåleforparter fra Tyskland, men de er ofte meget dyre.

Ved valg af en ny pickup er det ikke blot prisen du skal skele til. Den skal passe til din pladespiller samt til din forstærker. Det er et lidt større emne, som du kan læser mere om andre steder på www.pladespilleren.dk.

Hvad er MM, MI og MC?

Der findes tre basale typer af pickupper (samt nogle esoteriske og meget anderledes).

MM = Moving Magnet - bevægelig magnet.
MI = Moving Iron - bevægeligt jern
MC = Moving Coil - bevægelig spole.

MM og MI opfører sig reelt meget ens. De har forholdsvis højt output - typsk 5 mV - og kan gå direkte i en normal RIAA-forstærker. MC har typisk et noget lavere output - ca. 0,5 mV - og kræver derfor en MC-indgang. Der findes dog såkaldte High Output MC pickupper, som passer direkte i din RIAA. Se mere om pickupper her: PICKUPPEN

Tilslutning af pladespilleren


Din pladespiller kommer ud med et kabel påmonteret to phonstik samt et løst afisoleret stelkabel (Rega er lidt anderledes - de bruger ikke stelkabel - flere gamle incl. B&O anvender 5-polede DIN-stik som ofte ikke passer med andet end deres eget udstyr). De 2 stik forbindes til en RIAA eller MC indgang (afhængig af din pickup). Du kan IKKE sætte en pladespiller til en linieindgang - f.eks. CD eller TUNER.

Har du ikke en pladespiller indgang på din forstærker, kan de fås som små separate bokse. Se f.eks. billedet af den lille Clear Audio her ved siden af.
Det løse kabel er en stelforbindelse. Bag på din forstærker er der typisk en lille stelskrue, hvor kablet sættes fast. Du skal være opmærksom på, om du har en MM eller MC pickup. De kræver forskellige forstærkere. Ofte har en MC/RIAA forstærker en lille omskifter, så du kan ændre forstærningen. Der kan også være forskelle på pickupperne og hvilke krav de stiller til den forstærker du benytter. Der vil være flere muligheder for justering på noget dyrere MC/RIAA forstækere. De billigere typer har typisk kun et sæt ind- og udgangsstik og er kun beregnet til MM pickupper. 

Stroboskob

Hvad er et stroboskop?

Mange pladespillere har en tallerken med flere små prikker eller streger. Nogle gange er de på siden, andre gang under pladetallerkenen. Det er et såkaldt stroboskop. 

På billedet til venstre er der 3 rækker. De er til hhv. 78, 45 og 33,3 omdrejninger. Når pladetallerkenen kører rundt og man ser pletterne i elektrisk lys (ikke sollys) vil det se ud som om, de står stille. Hastigheden justeres indtil de gør det. Lyset blinker i Danmark 50 gange i sekundet. Ved hvert blik er en ny plet kommet ind på plads og derfor ses de, som om de står stille. Fænomenet kendes også fra gamle film, hvor vognhjul ser ud som om de står stille eller kører baglæns. På nogle pladespillere kan der være flere rækker pletter, så også den amerikanske netfrekvens på 60 Hz er dækket ind.

 

Jelco kontravægtHvad er en kontravægt?

Bag på armen på din pladespiller sidder en stor vægt, der udbalancerer vægten af din pickup. Denne bruge også til at justere nåletrykket. Producentern af din pickup angiver et anbefalet nåletryk. På de fleste arme sker indstillingen ved at du meget forsigtigt justerer kontravægten længere bagud ved at dreje på den. Dette gør du indtil armen balancerer - er i ligevægt. På kontravægten er der ofte en løs skala. Denne drejes nu forsigtigtigt (uden at dreje kontravægten) til at så på "0". Herefter drejes kontravægten ind mod omdrejningspunktet indtil skalen viser det ønskede nåletryk - f.eks. 2,1 gram, som på billedet her til højre. 

For at opnå det helt korrekte nåletryk anbefales det, at bruge en nåletryksvægt. Disse findes både manuelle og elektroniske og kan få fra få 100,- kroner.

Hvad er antiskating


Skating er en kraft, der påvirker pickuppen, så den vil søger ind mod midten af pladen. Derfor er der en lille fjeder eller en lille vægt i en tråd, som kompenserer og meget let trækker armen udaf. Der er mange meninger om antiskating og nogle bruger det slet ikke. Reelt er der tale om et kompromis, så i sidste ende behøver man ikke gå så højt op i det. Du kan læse mere om ANTISKATING her - LINK

Hvorfor spiller min pladespiller lavt?

Som du kunne læse ovenfor, er signalet fra en pladespiller lavt. Mange 1000 gange lavere end signalet fra en CD-afspiller. Derfor skal du bruge en såkaldt RIAA forstærker - også kaldet en forforstærker. Den er tilpasset det signal der kommer fra en pickup. Her skal du dog være opmærksom på, at der er stor forskel på pickupper. Der kan være såkaldte MM og MC pickupper - se ovenfor. Selv med en god RIAA eller MC forstærker koblet på din pladespiller, kan den spille lidt lavere end andre kilder. Derfor vil du typisk opleve, at din cd-afspiller spiller højere end din pladespiller. Det er ikke en fejl. Det er faktisk derfor der er en volumenkontrol på din forstærker. 

Du skal være opmærksom på forskellen på MC (Moving Coil) og MM (Moving Magnet) pickupper. Der er meget stor forskel på hvor meget niveau de sender ud. Din forstærker skal være beregnet til MM eller MC og indstillet til den korrekte pickup type. Vælger du en forkert indgang vil signalet blive meget lavt.

StoejHvorfor er der brum/støj i højttalerne?

Udgangsniveauet fra en pladespiller er omkring 400 gange lavere end en cd-afspiller. Eller hele 4000 gange lavere hvis det er en MC-pickup. Det er derfor vi skal have den separate RIAA eller MC forstærker. Samtidig med det så er det signal der kommer fra pladerne ikke frekvenslineært. For at kunne få plads til basudsving i rillerne er bassen sænket og diskanten er så hævet. Ved afspilning gør man det modsatte. Dermed sænkes sus (højfrekvent støj), men samtidig hæves bassen og dermed også den lavfreknte støj - det der opleves som brum eller snerren.

Brum kommer typisk fra de 50 Hz der er i nettet og dermed alle steder omkring os. Din pladespiller virker som en antenne og opfanger denne snerren og forstærker den.

Det er svært at give et entydigt svar på, hvad man skal gøre. Men undersøg løse forbindelser. Prøv også at flytte rundt på apparaterne og selve pladespilleren. Pickuppen og kablerne fra den må helst ikke gå lige forbi en stor transformator i din forstærker.

En anden form for "brum" er akustisk tilbagekobling. Det sker typisk når du spiller højt. Se nedenfor.

Hvorfor blafrer bashøjttalerne voldsom - hvorfor støjer det når jeg spiller højt?

Der kan være 2 grunde - akustisk tilbagekobling og forkert armresons. Ofte er det en kombination af begge.
Tænk på at din pickup virker som en mikrofon og opfanger alle lyde i rummet - ikke kun dem i rillen. Spiller du højt sættes hele pladespilleren i vibrationer, som opfanges af pickuppen. Vibrationerne kan også komme gennem gulvet og reolen. Resultatet er en voldsom forstærkning af disse vibrationer, som så kommer ud i højttalerne. Det hele forstærkes så igen og til sidst drukner musikken i bulder og ballade.
En anden grund kan være den resonans der opstår i arm/pickup. Begge er ophængte systemer, som kan svinge ved deres egenresonans. Tænk på et lod i en snor. Hvor denne resonans befinder sig afhænger af armens masse (vægt) og pickuppens compliance (hvor blødt nålen er ophængt i pickuppen). Se mere om dette under "Armen". Ideelt bør armresonansen ligge omkring de 12 Hz og være veldæmpet. Det opnår du kun med den korrekte kombination af arm og pickup. 

Det kan være vanskeligt at løse sådanne problemer, som nogen gange skyldes en billig pladespiller kombineret med et dårligt underlag/placering. Men sørg for en god vægplaceret hylde, så er du kommet et stykke af vejen.

PladespillerhyldeHvordan skal min pladespiller stå?

Der er forskel på pladespillere, men generelt bør de stå stabilt eller på en vægmonteret hylde. Vibrationer fra underlaget - eller lyd i rummet - kan forplante sig til pladespilleren og i værste fald give en tilbagehobling. Se ovenfor! Store tunge pladespillere uden flydende ophæng kræver typisk en mere solid hylde. Visse pladespillerfabrikanten - f.eks. Rega - anbefaler en placering på en hylde/platform med lav masse. Altså et spinkelt underlag som ikke kan oplagre mekanisk energi (resonanser).
Er du i tvivl så følg den manual der fulgte med din pladespiller. Den vil ofte indeholde gode råd om placering. Brug evt. en form for afklbling. Der findes mange forskellige muligheder fra simple korkfødder til mere avancerede løsninger.

Du må ikke placere din pladespiller oven på andet udstyr. Der kan opstå problemer med varme og elektronik støj. En forstærker udsende både elektrisk og mekanisk støj (vibratione fra trafoen). Endnu værre en CD-afspiller som afgjort vil sende mekanisk støj op i din pladespiller. Der er ikke noget vi ønsker op i vore meget følsomme pladespillere. 

 

   Retur til FORSIDEN