Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Vertere Sabre - En anderledes MM pickup fra England (MEGET anderledes - se tilføjelse sidst i testen)

Forhandler: High Performance Audio - Det testede og tilspillede eksemplar er udlånt af min ven H.W.  - Pris ca. 7.500,-
Produktion - Vertere Acoustics - Sabre High-End Moving Magnet Cartridge I Vertere Acoustics

Seneste opdatering 25. april 2022 plus tilføjelse 27. aprilHvem kender Touraj Moghaddam?

Touraj MoghaddamFor de feste vil han nok være ukendt, men faktisk var han manden bag Roksan Audio. De startede i 1985 med flotte pladespillere, arme og pickupper. Jeg har faktisk en af deres toppickupper - Roksan Shiraz, der er baseret på en top EMT pickup. Jeg husker en demo hos KT Radio omkring 88-89, hvor Touraj forklarede om sine pladespillere. Jeg havde selv en Linn LP12 på det tidspunkt, men så tydeligt at han havde fat i noget rigtigt. Så vidt jeg ved, sollgte han Roksa fra og gik egne veje.

Vertere Ref armI 2006 startede han så Vertere Acoustics - Igen pladespillere, arme og pickupper fra den gode mellemklasse op til ægte high-end. Der ligger nogle gode ideer bag og mange af løsningerne er anderledes og innovative. Specielt vil jeg har nævne hans nye Reference arm der hos High Performance Audio er prissat til 260.000 kr. Jo, du læste rigtigt - Sådan ca. 1/4 mio. kr! Men rapporter siger så også. at den på mange områder kan udrette mirakler og rent lydmæssigt giver langt større forskelle end den der er på dyre pickupper. Jeg ville gerne pr'øve den, men har hørt det er farligt. Den er svær at slippe igen.

Men her begynder jeg så med et Vertere produkt  i den helt anden ende af programmet. Vertere Sabre en en MM pickup. Min ven H.W. købte den for få måneder siden, men har nu opgraderet til Vertere Mystice - deres MC pickup (som jeg måske kigger på en anden gang). Sabre er en MM pickup af en lidt speciel kaliber. Fuldt ud fremstillet i solid rødelokseret alu og absolut med en fast monteret nål, der ikke lige kan skiftes. Fastgørelsen af hele genratorsystemet forgår ved 4 bolte eller "spikes". De ses tydligt på siden af det røde hus. Prøv endelig ikke at skrue på dem, for så falder det hele fra hinanden!

Men ellers er der tale om et forholdsvis normalt MM system med alu nålefane og eliptisk nål. Meget positivt kommer den med passende små fingerskuer til montering. Her skal man ikke rode med skruetrækker og tossede små skruer. Må købe mig nogle flere af den slags!  En anden ting der skiller den lidt ud fra de typiske MM pickupper er et forholdsvis stift ophæng, der gør, at de passer til de fleste tunge eller mellemtunge arme. Ooutpun er solide 4 mV, så der skulle ikke være nogen problemer der.

Vertere Sabre close frontVertere indpakningSabre front


Data:

Frekvensområde - 15 til 25 kHz
Kanaladskillelse - 22 dB
Udgangs signal – 4,0 mV (1kHz, 5 cm/sek.)
Anbefalet belastning - 47 kΩ / 100 pF – 220 pF
Anbefalet nåletryk – 2,0 g (1,9 g – 2,1 g)
Nålefane - Aluminium
Nål – Elliptisk 7,5 x 15,5 μm
Montering – speciel trepunkt kontakt – 2,5 mm gevindhuller
Generator fastgjort med speciel  Quad-Point kontakt via 2,5 mm rustfri ”spikes”
Dynamisk compliance - 10 x 10-⁶ cm/dyne
Indre impedans – 1  kΩ
Vægt – 10,3 gram


Vertere Sabre blev i første omgang monteret i det keramiske Korf headshell (Se mere her). Her bemærker man så også, at pickuppen har 3 forhøjninger - en slags mini spikes - der sørger for en kobling eller "grounding" til huset. Man skal altså ikke forsøge sig med underlægsplader eller andet. Bruger man en af Verteres egne arme, skulle den passe perfekt sammen.

Med en vægt på lidt over 10 gram skal der lige vælges en passende kontravægt, men så kører det. Jeg belastede den med 47k ind i min Accuphase C27 RIAA.

Bertere Sabre i DV armLyden

Umiddelbarhed og liv op gennem mellemtoneområder. Stemmer og instrumenter komme ud i stuen og der er liv i gengivelsen. Det er så lidt på bekostning af detaljerne opefter og fylden i bunden, men det glemmer man hurtigt. Det væsentligste er at den er engagerende og musikbefordrende. Det her er mere en musik pickup end en super detaljeret hifi pickup.

Jeg måtte lige finde et par andre gode MM type frem, for at genopfriske min hukommelse. Ortofon 2M Black LVB koster det samme som Vertere Sabre, men lyder absolut anderledes. Den er mere tilgivende og foluseret mere på klangflader og de øvre oktaver er tydeligt mere velopløste og finkornede (Bor nålefane og Shibata nål). Men til gengæld er der så langt mere liv og energi i Sabre. Man kan næsten høre, at der ikke ernoget plastik her? Eller også er det bare noget jeg bilder mig ind. Det hele leveres med et køligt overblik og en fasthed, som man normal forbinder med en MC pickup. Toppen er dog lige en 
tand undertrykt, men alligvel lukker den op med et stor flot lydbillede og en god bredde og dybde.

Musik
 
Monteret i DV armen var førstae plade den gode gamle "Songs form the Wood" med Jethro Tull. God gammel musik med nogle vokaler, der bare lyder så lækkert, hvis pickup og anlæg klare det. Her var der afgjort dømt nydelse. Et pænt åbent lydbilleder med såvel stemmre som Ian Andersons tværfløje med detaljer og dynamik. Det stod helt klart at Vertere Sabre er en spilleglad pickup. Men kan sige, at den ultimativt spirnger lidt detaljer over i toppen, men nej hvor er den engagerende og "nem" at lytte til. Her var der ingen af de problemer, jeg oplevede senere med kvindestemmer.

Somethin Else - LPHerefter kom pickuppe så over i min Glanz MH 124S 12" arm monteret med Dyrholm X-Series tonearmskabel, ned til min Accuphase C27 RIAA. Reelt en noget overdrevet kombination (ca. 20 gange pickuppens pris) Men hvad, det virkede meget overbevisende og denne kombination var bedre end via DV armen. Man kan så også sige, at Vertere Sabre fortjener en god arm og RIAA.

Den første plade her var god gammel jazz. "Somethin' ELSE" med Cannonball Adderly, Miles Davis m.fl. En optagelse fra marts 1958, men her i et 180 g nyoptryk fra 2021. Det første jeg bemærkede var dynamikken. Det er imponerende hvad der findes af detaljer i disse gamle optagelser. Godt nok er "stereo" lig med "dobbelt mono", men nej hvor er det engagerende og man nyder bare musik og musikerne. Her var der absolut styr på detaljerne og Vertere Sabre nærmest følte sig hjemme. Den var afgjort på hjemmebane, så måske det her er en jazz pickup?

Suzanne Vega - An EveningEt spring frem i tiden til en anden klassiker. Jenifer Warnes "The Well". Her står det efter få strofer klart. Jo, det er en MM pickup. Toppen har det let massive og en tungere klang. Der er ikke helt den luft og vægtløshed, som man opnår med en god MC. Bunden til gengæld står meget stramt og "kort". Der er styr på det hele og man fornemmer på en eller anden måde, at der ikke er så meget plastik i denne pickup. Men desværre var der også en tydelig betoning af "s" og "t"-lyde. Det ligger også lidt i pladen, men med en bedre MC pickup på samme plade, var det langt mindre distraherende. En justering af VTA, så pickuppen faktisk var lavere bagtil, hjalp lidt på det, men helt godt blev det ikke på denne plade.

Måtte så prøve en anden sangstemme og se om det var det samme. Suzanne Vega "An Evening of New York Songs and Stories", ved jeg helt sikkert er OK. I første omgang var stadig lidt betoninger, men så blev jeg stædig. Prøvede pickuppe i forskellige arme, samt satte den over i et headshell fra Ortofon. Ente så op med 2,5 gram nåletryk (i sedet for de anbefalde 2,2 gram). Det hjalp! Nu spillede den stort set uden generende S- og T-lyde. Tja, efter den omgang, forstår jeg at nogen, synes det er lidt omstændigt med LP afspiling. Men tilbage til Suzanne Vega.  En fremragende optagelse og Vertere Sabre afslører det. Der mangler dog lidt sammehæng og "helhed" i lydbilledet i forhold til de dyrere MC-pickupper. Det er som om detaljer prikkes ud og der betones på dem. Jo, det giver godt nok et bedre overblik, men lidt på bekostning af helheden. Til sammenligning er min Ortofon 2M Black LVB mere luftig og let i de øvre Plant Krus Raise the Roofoktaver, men også langt mindre fysisk og fremme i lydbilledet. To meget forskellige pickupper.

Robert Plant / Alison Kraus "Raise the Roof. Her i en speciel version, fordelt på 4 pladesider. Kan kun sige de har gjort det igen. Den her plade hører med i enhver ordentlig pladesamling. Havde hørt den flere gange på Qobuz i 24 bit/96 khz version, men det her er langt bedre. Mere sjæl, nerve og tilstedeværelse. Sabre pickuppen fanger det hele på fremragende vis. Det er svært at vælge et nummer, men "Searching for my Love", viser hvilken magi de to stemmer har sammen. Der er dømt lækker lyd og det hele er bare fløde for øregangene. Absolut flot via Sabre pickuppeh, hvor kun en smule af størrelsen og den totale sammenhæng udebliver. Men alt i at en super engagerende gengivelse, så jeg tog lige alle 4 pladesider og nød denne fremragende plade.

Konklusion

Vertere Sabre er en anderledesl MM pickup. Den ser speciel ud og den lyder meget specielt. Ikke som nogen anden MM jeg har prøvet. Den har det kontante, faste og umiddelbare. En meget impulsiv gengivelse, men med lidt nedtonede detaljer opefter parret med en solid fast bund. Samtidig er der til tider lidt betoninger af s- og t-lyde. Måske det skyldes den eliptiske nåleslibning, men med lidt større nåltryk fik den bedre styr på det. Kan tænkes, at den opfører sig anderledes i andre arme, men med de 3 jeg prøvede. var det samme resultat. Alt i alt en meget spændende pickup med en umiddelbar formidling, der får musikken frem og ud af højttalerne. At der så springes lidt over detaljerne i toppen kan man nemt tilgive den.


Vertere eller Sumiko?  - tilføjet 27. april 2022

Det sker at producenter har lånt lidt hos andre. Eller også foretager de visse forbedringer og tiltag, som ændrer det bestående. Mest kendt er nok de forskellige versioner af Denons klassiker DL-103 eller Goldmunds brug af et billigt CD-drev. DL-103 fås i mange forklædninger. Zu f.eks. leverer den i et kraftig aluhus og flere andre mulihgeder kan findes på nettet. Jeg har også en Audio Techninca VM95SH som nu er pillet ud af plastikhuset og limet fast i en kraftigt hus af bobinga.. Ikke alene ser det flot og dyrt ud, der lyder også bedre. Den i forvjen fremragende lille Audio Technica bliver godt nogle hundrede kroner dyrere, men det er absolut operationen værd.

AT VM95SH i huuShure V14 IV modded naal
Her min Audio Technica AT V;95SH monteres i et bobinage træhusShure V15 IV - bemærk at plastic fronten på nålen er væk. Den sidder dog fast.

En anden og mere vovelig operation, er at knække den lille plastikprofil af, der holder selve nåleforparten (som det er gjort på Sabre). Det har jeg også gjort på min Shure V15.IV. Her er det en Jico Neo SAS nål, der nu blot stikker ud af hullet. Den sidder fast og skal nok fjernes med en pincet eller tang. Men den solide plastik klump, der før kunne skabe mislyde, er væk.

Sumiko s og hVertre S og HTilbage til Vertere Sabre. Kigger man meget godt efter kan man se, at det rigtigt meget ser ud som en Sumiko Rainier pickup, der er fæstnet i det røde metalhus. (tak til Roberto Petersen, der via FB har gjort mig opmærsom på dette). Sumiko pickuppen er strippet og befriet for plastik forparten. Men ellers er den god nok. Selv pickuphuset er holdt fast via de fire pinolskuer ind gennem alu-kroppen. Størrelse og data bekræfter stort set, at det er en Sumiko - der er ganske få afvigelser. Her finder vi også alu nålefane og eliptisk nål. Skulle nogen stadig være i tvivl, så se på bagsiden mellem de 4 tilslutningsterminaler. På det lidt utydelige billede til venstre (fra Roberto) ser man et "S" og et "H" mellem terminalerne. På mit billede af Vertere ses det endnu mere tydeligt. Hvad de betyder ved jeg ikke, men at de samme to bogstaver skulle være der ved en tilfældighed, finder jeg megt usandsynligt. "H" er ud for de to terminaler med højre og venstre ud, mens "S" er ud for de tilsvarede stelforbindleser. Om det dermed er "bevist", at det er den samme pickup, skal jeg ikke gøre mig til dommer for. Men der er absolut stor sandsynlighed for det.

På den anden side, så er den anderledes montering (som på DL-103) samt måske yderligere modifikationer nok medvirkende til en mere solid og mindre resonant konstruktion. Man kan også formode, at Vertere har bestilt et pænt antal allerede strippede pickupper iht. deres specifikation. Visse data afviger let. F.eks.  output 5 mV kontra 4 mV og den indre impedans er også angivet lidt forskelligt. Om denne forskel og Verteres modifikationer så kan retfærdiggøre en merpris på ca. 5.000,- kroner, skal ikke kunne siges. I sidste ende, må jeg lægge et øre til Sumiko Rainier, for selv at høre, om der er nogen forskel.
 

TILBAGE TIL FORSIDEN