Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Tre headshells fra toppen af hyldenEngelsk flag

Audio Silente grafit headshell - 250 Euro + forsendelse.  http://www.audiosilente.com/httpwww-audiosilente-com7.html
Ikeda krom headshel - ca. 4.600 kr -  udlånt af Sallingboe Audio - https://sallingboeaudio.com/
Korf HS-A02 ceramic headshell - 199 Euro + forsendelse.  - http://korfaudio.com/hs-a01
/

Seneste opdatering 27. september 2021Reelt set er en arm med fast befæstigelse af pickuppen at foretrække. Vi er dog mange der sætter pris på at kunne skifte pickuppen rimeligt nemt. Det kræver et godt headshell (pickuphus eller hoved) og en arm, der passer til. Jeg har prøvet en del headshellls gennem tiden. Alt fra alu, til titanium, træ, carbofiber og,grafit. Alle lyder forskelligt og stiller også ofte forskellige krav til pickup og arm. Jeg kigger her på tre af de rigtigt gode og lidt tunge typer.

Headshells topHeadshells bottomHeadshells side

Naturligvis går der langt tid mellem montering og justering, for hver gang der skifte fra et heedshell til et andet. Derfor optog jeg et nummer fra en reference plade med hvert hus. Herefter var det måske muligt at skifte og høre forskellen? Jeg vidste det ikke, men det blev prøvet. Optagelse blev foretager på min nyligt servicerede Pioneeer CT-S910 cassettebåndoptager med et Sony Metal Master.metalbånd. Ikke det mest optimale, men min spolebådnoptager er pakket ned lige p.t.


Audio Silente m blyantAudio Silente grafit headshell mk II

Audio Silente er er et italiensk firma, drevet af Simone Lucchetti. De fremstiller mange ting i grafit. Fra headshills, som det jeg kigger på her, over arme, pladeunderlag (måtter) til hans egen imponerende "Blackstone" mellemhjulsdrevne pladespiller. Jeg har truffet Simone et par gange på udstillingerne i München. En meget entusiastisk og flink mand, der helt afgjort har sine egne ideer og brænder for pladespillere og analog lyd. Eller som han selv siger det "made in Italy with passion and love".
 
Jeg har i nogle år benyttet et Audio Silente grafit headshell til min Ikeda pickup. Der er dog sket en udvikling, så dette er den nyeste mk2 version. Huset er lidt længere end de to andre og det skal der nok lige tates hensyn til. Der anvendes HDG grafit, da det ifølge Audio Silente har fremragende isotropiske egenskaber, som absorberer og spreder vibrationer i alle retninger.  Her I den nye versionen er huset CNC fræset og efterfølgende håndpoleret. Det er forsynet med en alukrave med skrue for justering af azimut. Kraven har én enkelt styrepind. Audio Silente bruger selvfølgelig deres egen udviklede EIA fatning, med forsølvede teflonisolerede kobberkabler. De små clips er også egenproduktion af fosfor bronze. Der medfølger en pose med små unbrakoskruer og møtrikker. Skruerne passede dog ikke til min Ikeda pickup. De var forholdsvis lange og passer bedre til pickupper uden internt gevind.
Vægten varierer, men den her testede version er angivet til 15,8 gram uden skruer. Det hele kommer i en lille æske med udførlige specifikationer og en advarsel om ikke at stramme skruerne for meget, da grafit er et skrøbeligt materiale.

Lyden af grafit

Nu har jeg faktisk i flere år anvendt et tilsvarende hus. Dette er dog en nyere model med bedre fastning og noget lavere masse. Lyden er dog den jeg er faldt for. Her har vi et headshell, der byder de mest lavkompliante pickupper op til dans. Der er kontrol og overblik. En robusthed, som aldrig bliver for dominrende sammen med en sammenhæng og en kontrol opefter. De monterede kabler er af god kvalitet. Jeg har ikke lige prøvet at skifte dem ud. De er tynde og nemme at montere. Toitalt set et meget velegnet hus til brug med min Ikeda. Jeg prøvede også, at montere min Aurido Technica ART-1 i huset. Denne kombination var også en succes, men i forhold til samme i det hvide Korf hus, var der et en større lethed i mellemtonen, men den i grafithuset lå længere tilbage i lydbilledet med mere krop og nerve. Alle detaljer er i behold med Audio Silente huset, det har bare en meget nøgterne måde at præsentere både fysik og overblik.  Absolut et godt headshell, hvor der er tænkt over tingene. En fornøjelse at arbejde med.
Iked m IkedaIkeda polished headshell with silver wire

Dette er en luksusversion af Ikedas IS-2T headshell, lavet på bestilling af Zikra Audio, der importerer Ikeda. Det ligner umiddelbart et IS-2T, men hvor denne er nærmest forkromet, så er standardversionen i sølv/hvid (W) eller sort (B). Denne har også en noget anden pris – vejl.  2680,-. Standard Ikeda huset har kobbertråde, hvor special versionen jeg prøver her, har sølvkabler.
Det meget solide hus har en runding i fronten, der passer med Ikeda pickupperne. De to monteringsflanger har en nedfræsning der passer til de medleverede skruer. Det er noget skuffende med alm. lige kærv. Jeg er ellers gået over til unbrako eller til nød krydskærv. Huset har azimuth justering, hvis man løser befæstigelsen i EIA fatningen. Denne har kun en styrepind, de fleste bedre huse har 2. Fingerbøjlen er fastmonteret – skruet fast i en lille udfræsning i huset. Huset vejer 18 gram uden skruer og monteret med min Ikeda 9Gss pickup når vi op på 35 gram. Ikke alle arme er begejstret for den tyngde, men det passer fint i min Glanz MH124.

Lyden af Ikeda

Nu skulle dette headshell jo være lavet lige præcist til min pickup. Nok lidt uretfæridigt, men så får de alle samme betingelser. Det første jeg bemærkede var stemmer. Her en mandestemme, nemlig Cat Stevens på den nye udgave af "Tea for the Tillerman". Den forkommer mere fysisk og fremme i lydbilledet. Masser af energi og robusthed, samt kontrol i bunden. I dette område viser den tydelig mere energi og voldsomhed end især det ellers glimrende Korf headshell, men også i mindre grad en Audio Silente, der er mere nøgternt..
Ikeda kombination giver en robust og noget frembrusende gengivelse end pickuppen monteret i Audio Silente grafithuset, men ellers er de to meget sammenlgnelige. Begge har det robuste og fyldige med god kontrol nedefter.

Korf m MC2000Korf HS-A02 Ceramic Headshell

På The Korf blog kan man læse meget videnskabelige tests af forskellige headshells. Det er nok nemmere at kigge forbi, end at jeg forklarer det hele: "Is This the Best Headshell in the World?" (korfaudio.com)

Manden bag det østrigske firma er Alex Korf, og på hjemmesiden er der masser af detaljerede information omkring pladespillere, arme og andre af hans produkter. Teknisk info, for han bygger det selv, men tester også. De meget videnskabelige tests af diverse headshells, har ført til at han nu i løbet af nogle år har udviklet et fuldt keramisk hus, som han selv betegner som verdens bedste.

HS-A02 er lavet i hvid keramik. Nærmere betegnet aluminiumsoxid. Et materiale som Ortofon tidligere har benyttet i deres pickupper – f.eks. i MC2000 og MC70. SAEC og JVC har for år tilbage lavet keramiske huse, men meget mere simple konstruktioner. Korfs headshell  er helstøbt – hvilket vil sige, at selve befæstigelsen er en del af keramikken. Azimuth kan således ikke ændres, det må ske på selve armen. Vægten er holdt rimelligt lavt, kun 13 gram incl. fingerbøjlen. Selve EIA fatningen har forgyldte kontakter og 2 styrepinde – super! De monterede sølvkabler  er meget lange, faktisk for lange, så de lige skal bukkes på plads. De små clips går meget stramt, men han oplyser på hjemmesiden, at alternativer kan leveres. Der medfølger messingskruer og møtrikker. Igen her med den forældede lige kærv. Fingerbøjlen skal benyttes, da den afkobler skruerne fra den sarte keramik. Der oplyses om skrøbeligheden samt at man ikke skal tabe den på gulvet eller stramme skruerne alt for meget. Der advares også mod at bruge stålskruer? Jeg ved ikke hvorfor- Jeg har i nogle år brugt stål unbrako uden problemer. 

Lyden af keramik

Meget glat og med masser af detaljer opefter. Der er en ro i de øvre oktaver, men samtidg en meget hurtig bund, der starter og stopper. Det her er meget forskelligt fra f.eks. træhuse af ibenhdlt og rosentræ, som jeg også har. Det meget stabile hvide hus har ikke så meget vægt i lyden som de to andre. Det viser sig også som en nøgtern og neutral gengivelse hele vejen gennem øvre bas og op i mellemtonen. Detaljer skiller sig ud og der er en "tyst" baggrund. Det hele forkommer meget umiddelbart og let. Absolut ikke dårligt, men meget forskelligt fra de to andre headshells, der forekommer mere fysiske og up front. Totalt set er Korf huset et af de mest neutrale og afslørende jeg har hørt. Det kan få selv billigere pickupper til at yde deres bedste. Har feks. også brugt det med Nagaoka MP-500 (se testen her) og min Audio Technica AT-ART1 med stor succes. Absolut et fremragende headshell.

Konklusion
 
Jo, der er forskel på headshells, ikke blot disse tre, men også alle andre. Jeg er for længst holdt op med at bruge headshells af prsset plade. De tre her afprøvede huse hører alle til i toppen. Der findes nok nogle få mere, som skal afprøves. Men de tre afprøvede repræsenterer på hver deres måde en gengivelse, der får langt mere information ud af din pickup og arm, end typiske budget headshells af presset metalplade. Priserne kan virke høje, men selv med pickupper i den gode mellemprisklasse omkring de 5.000 til 8.000,- kr kan de betyde store forskelle. Taler vi reelle high-end rillleaftastere, så er der igen vej uden om. Invester i et godt headshell og du opnår langt bedre lyd!

TILBAGE TIL FORSIDEN