Pladespilleren avatar

EnglishPladespilleren.dk 

Ortofon 2M Black LVB 250 - top lyd fra MM pickup

Produktion og forhandling: Ortofon - pris kr. 7.495,-

Seneste opdatering 27. oktover 2021  (opfølgning til sidst)MM pickup der hylder Bethoven - Ortofon top MM

LVB LogoTilbage i begyndelsen af 2008 anmeldte jeg de dengang helt nye 2M pickupper. Det var Red og Blue, som fik en god velkomst. De leverede god lyd i den overkommelige prisklasse. Se testen fra HIGHfidelity her:  LINK HF 2008.

Red og Blue sidder nu på utallige pladespillere over hele verdenen og jeg har flere gang oplevet. hvordan de begge har begejstret tilhørere, der ikke lige vidste, at det var de billige i serien de lyttede til. Sidenhen er Ortofons 2M serie udvidet og har gået sin sejrsgang i hele verden, som budget MM pickupper i den overkommelige prisklasse til topmodellen 2M Black. I anledning af at gode gamle Ludwig Van Beethoven ville være fyldt 250 år er der nu en opgraderet version af 2M Black. Denne kaldes selvfølgelig 2M Black LVB 250 og har et pænt lille billede af mesteren selv på pickuppen.

2M Black LVB 250

Pickupkroppen er den samme som 2M black. Fremstillet I en nyudviklet Lexan DMX Piano Black, et materiale der sikrer høj stabilitet og samtidig eliminerer uønskede interne resonanser. Spolesystemet er med forsølvet kobbertråd. Der hvor Ortofon har satset i den forbedrede Black LVB er i selve nålen, samt nålefanen og ophænget. Reelt er nål og nålefane hentet fra en af deres gode MC pickupper – nemlig Cadenza Black.
Nåleslibning er altså en Shibata slibning. En lidt ældre gennemprøvet nåletype man efterhånden ser anvendt flere steder - også hos andre producenter af pickupper. Men hvorfor så dette valg? Tja, den var oprindelig udviklet for at kunne aftaste de 45 kHz i forbindelse med CD4 quadrofoni. Men samtidig har den så nemmere ved at afspille de meget små riller sidst på pladerne og dermed sikres en bedre kvalitet. Man kan undre sig over, at Ortofon ikke valgte deres egen Replikant slibning, men enten passer den ikke pickuppen eller også er den for dyr og derfor forbeholdt Ortofons MC topmodeller.

Nålefanen er bor (boron) og meget tynd. Sammenligner man med den ”gamle” 2M Black ser man tydeligt forskellen. Se billederne herunder. Der er helt afgjort en lavere bevægelig masse i den nye udgave. Ophænget er fremstillet af en nyudviklet MWCNT gummiblanding. Betegnelsen henviser til, at den er baseret på Multi Wall Carbon Nano Tubes. Denne nanotube opbygning sikrer en optimal dæmpning. Samtidig indbærer den en mindre forurenende og energisparende produktion, hvilket er nok så væsentligt i disse tider. Eftergiveligheden (compliance) opgives til 22, så vi befinder os stadig i et område, hvor de lidt tungere arm kan bruges. Denne pickup vil nemt kunne finde anvendelse i en Jelco arm, eller arme fra Rega, Project og Technics.
LVB 250 nåleforparten passer også på den ”gamle” 2M Black eller 2M Bronze. Det er således muligt at købe en LVB forpart og få opgraderet sin pickup. 

2M Black naal
Black LVB naalLVB cantilever

De to første billeder herover er hentet på nettet. De viser tydeligt forskelle på selve nålen - det er 2M Black til venstre og den nye Black LVB i midten. Til højre et flot billlede af den blank bor nålefane med Shibata nålen.

LVB terminalSådan gjorde jeg

Normalt kan jeg (næsten) montere en pickup i søvne. Men ikke en 2M Black LVB! For det første sidder de 4 små terminaler meget tæt og for det andet har de byttet lidt om på forbindelserne. Lige som de øvrige pickupper  i 2M serien, er det hele drejet 90 grader. Rød og Hvid sidder over hinanden og de tilhørende Grøn og Blå sidder så diagonal modsat over for dem. Meget mystisk, men forbindelserne må være krydset internt, for når man følger instruktionen virker det (se billedet). Tilkobler man som på almindelige pickupper (også Ortofons egne MC-typer), så får man et meget mærkeligt fasevendt signal.

Næste problem var så mit kulfiber headshell (pickuphus). Det har været anvendt mange gange før, men her gik den ikke. Tydeligt brum og snerren. Skiftede så over til et solidt Jelco i alu og problemet var løst. Reelt burde jeg nok have anvendt et Ortofon hus, men dem jeg har er til montering af pickupper uden internt gevind.
Herefter gik det så meget nemmere. Pickuppen er let og der var ingen problemer med monteringen i min Dynavector DV-507 mk II. Prøvede også min Glanz arm, men endte op med at køre i min Jelco TK-850L. Nåletrykket blev justeret til de 1,6 gram og der var lyd igennem! Nu uden brum. Jeg brugte min Accuphase C27 RIAA samt en mindre RIAA fra Holton Precision Audio.  

Down memory lane

Efter lang tid i high-end MC land, skulle jeg lige genopfriske hvad gode MM pickupper står for. Fandt nogle stykker frem. Min Ortofon Concorde Century, Shure V15 IIII med Jico SAS nål samt selvfølgelig min lille Audio Technica VM95SH nu pakket ind i et cocobolo træhus. Ingen af disse er i samme prisklasse som 2M Black LVB, men alligevel er der nogle ligheder. 

Det var ikke kun gamle pickupper der blev fundet frem. LVB 250 lød lidt klemt lige ud af boksen. Der manglede lidt luft og frigjorthed. Derfor fik den lov til at spille mange pladesider. Gode gamle kendte plader med Electric Light Orchestra, Deep Purple, Supertramp, Eric Clapton og mange andre af favortitterne. Langsomt vågnede den lidt mere til iive. Ikke helt så åben som mine langt dyrere MC pickupper, men det havde jeg nu heller ikke forventet. Den viste dog helt klart, at en MM i denne klasse også kan spille musik.

LVB on coverTekniske data:

Udgangsspænding – 5 mV
Kanalforskel v. 1 kHz <1 dB
Kanaladskillelse 
v. 1 kHz >27 dB /
v. 15 kHz 15 dB
Frekvensområde 20 – 20.000 +2/-1 dB
Anbefalet nåletryk 1,6 gram (16 mN)
Sporingsevne v. 315 Hz og anbefalet nåletryk 80 um

Nåletype Nøgen Shibata – radius r/R 5/50 um
Nålefane  - bor
Intern impedans  1,2 kohm
Anbefalet belastning  47 kohm / 150 – 300 pF
Vægt  7,5 g

Lyden af LVB – Bethooven

Efter nogle ugers spilletid med de mange gamle plader, skulle der lyttes rigtigt. Hvad var nu det? Det her lyder jo meget glat og opefter er der pænt med detaljer. Bestemt ikke som en typisk MM. Toppen klinger luftigt og meget let. Den er noget atypisk i forhold til mange andre MM-pickupper, der i sammenlgining kan forekomme noget lukkede i toppen. Her er der detaljer, som får lov til at komme frem, men alligevel ligger på plads i lydbilledet. Er det en kombination af bor nålefanen og Shibata nålen? Jeg har før oplevet hvordan pickupper med tykkere alu-nålefaner (f.eks. efter renovering) ændrer lyden til en noget mere ”fed” og fyldig top, der ikke står så distinkt. Det var afgjort ikke tilfældet her.

Mellemtonen kommer godt frem i lydbilledet dog med en let tendens til at fylde noget mere. Der er en let varme og ”hygge” over stemmerne - ja faktisk hele gengivelsen. LVB er en "hygge-pickup", som har svært ved at blive rå og agressiv i sin måde at spille på. Bunden er på plads - en smule fyldig men igen med det let afslappede og overlgene glatte spillefacon. 

Holton og LVBJeg har tidligere bemærket, at typiske MM pickupper har et vist nostalgisk præg. De lyder ofte som "dengang" da jeg startede med hifi tilbage i 70'erne. Lidt robuste og med en let tilgivende klang. Sådan skulle de lyde, når man spillede Beatles, ELO og Supertramp. Her satte jeg så Eagles på. Deres dobbeltalbum "Long Road out of Eden". Nej - det her er noget andet. Det massive og let kompakte opefter er væk og ersattet af en letflydende og meget bahagelig måde at gengive på. De flotte kor på pladen står omend lidt mindre i lydbilledet, så med masser af detaljer og skarpt defineret. Lydbilledet lukket også pænt op bagud med en god dybde og perspektiv. Jeg har på det seneste hørt en del absolut fremragende MM pickupper, der på ingen måde holder sig tilbage. Ortofon 2M Black LVB er absolut en af de bedste jeg har oplevet.

Hørte lidt Kari Bremnes / Over en by. En plade med  stemmen i forgrunde og så eller en enlig stryger eller piano. På flere numre en voldsom bund. Ingen tvivl om at Black LVB formår at trænge ned i musikken. Både rent teknisk, hvor pianoet står flot rent og transparent. Stemmen fylder godt lydbilledet  - præcist og med lidt ekstra krop. Det bedste er dog toppen som er glat, blød og utrolig behaglig. Væk er alle typiske MM tendenser til en lidt fysisk kompakt gengivelse, der springer over, hvor gærdet er lavest. Her får man både detaljer og lethed, som meget få MM pickupper magter. Eller for den sags skydl også noget som de billigere MC pickupper mangler. Har aldrig hørt en sådan top fra f.eks. en Denon DL-103.

Selvfølig skulle der også spilles Beethoven. Mit 5 dobbelte album med Beethoovens klaverkoncterter blev fundet frem. Nu er jeg nok mere til kollegaen Mozart (som pickuppen også spiller fint), men her var der dømt overblik og en god glat gengivelse af såvel pianoet i forgrunden og strygerne længere bagude. En gengivelse der aldrig blev massiv eller hård. Pickuppen klarede det store lydbilleder og hele rummet bag højttalere stod flot med detaljer langt tilbage. Hvis ellers det er i optagelse, så kommer det frem. Jeg prøvede også lige et par andre klassiske optagelser og jo - det klare den absolut også.

Konklusion

Med 2M Black LVB har Ortofon satset på at få det ypperste fra en MM pickup. De må man sige er lykkedes. Den har en glimrende luftig og detaljeret top og der leveres en glat og homogen gengvelse. Man kan sige, at den spiller stringen og præcist med et pænt men lidt mindre lydbillede. En rigtig "hygge-pickup" der passer til alle musikgenrer, men som ikke lige leverer det sidste store og åbne, som de bedre MC pickupper.
Absolut godkendt. Hvis du er i besiddelse af en 2M Black eller Bronze, passer LVB forparten og du får en nem og hurtig opgradering af lyden.


Man kan dog ikke komme uden om, at der i samme prisklasse findes en del konkurrenter. Såvel Ortofon som andre har glimrende MC eller high output MC typer, der på mange områder vil gøre det  lidt svært for 2M Black LVB 250. Jo, de fleste kræver en god MC indgang, hvilket gør det hele noget dyrere. Men selv high output udgaverne vil i mange tilfælde have noget ekstra, hvor Black LVB 250 holder sig lidt tilbage på sin egen lidt nøgterne facon.

Således er det et valg man træffer. Er du glad for den lyd som 2M serien står for og foretrækker du MM, så er der ingen tvivl – 2M Black LVB vil være et oplagt valg og den hører afgjort til i toppen blandt MM pickupper. 

LVB in boxLVB Black ortofon

Opfølgning - april 2021

Alting kommer til den som venter. Næsten! Men der sker noget med Black LVB, når den har spillet flere timer. Det speciele ophæng skal nok lige masseres på plads. Lyden er medget kontrolleret - så der er ikke meget plads til spræl og til at slå sig løs. Til gengæld sidder man som lytter med en følelse, af at alting bare er let og ubesværet. Uansat hvad du stikker denn epickup, så klarer den det uden at kny. Dynamiske trommer og en fast bas - ja, Anslag på piano og udklngning - ja. En luftig top med detaljer og krop -ja. Der er noget helstøbt over gengivlsen, som vinder ved nærmere bekendtskab. Meget andeledes end en god MC i samme prisklasse, men det hele skal heller ikke lyde ens. Jeg har nu lytter flere timer til Black LVB. Det bliver nok aldrig min favorit pickup, når jeg skal imponere gæster, men den bliver sat på, når jeg bare skal lytte uden at blive distraheret. Kan man læse og lytte til musik samtidig. Ja, jeg kan og i høj grad er det muligt med denne pickup. Begge dele nydes og gerne med et godt glas vin indenfor rækkevidde.

Tilføjelse oktober 2021.

Har nu lyttet en del til 2M Black LVB via den fremragende Allnic H-5500 rør RIAA. De to laver bare musik sammen. Nu kom der det "hug" og den fasthed i lydem, som klæder både rock og pos samt ikke mindste det piano jeg nu lytter til på Stacey Kent/Let Yourself Go. Hendes fantstiske stemme står flot præcist i lydbilledet med detaljer uden af være ude af konteksten. Det her er faktisk rigtigt godt af en MM. Jeg har lyttet et par timer nu og fortsætter med at blive imponeret. Det lader til at rør og 2M Black går rigtigt godt sammen.
  

TILBAGE TIL FORSIDEN