AvatarPladespilleren.dk

Jelco TK-850L tonearm -
Opdateret den 4. april  2020


http://www.jelco-ichikawa.co.jp/

Forhandler: Exotic Audio /  www.exoticaudio.dk

Priser:  armen kr. 9.375,-  / justerbar VTA base kr. 1.775,-


Jelco 850 totalJeg har tidligere testet Jelcos 12” arm 750L. Se her: LINK. Nu er der så kommet nye arme fra Jelco. TK-850L skiller sig ud ved at være statisk afbalanceret og med knivleje. Den findes også i en noget dyrere udgave TK-950L som er dynamisk afbalanceret (vha. en fjeder). Knivlejer  er også kendt fra f.eks. SME 3012 samt de gamle arme på Lenco pladespillerne. Der er dog forskel på hvordan de udføres. I de billigste er det blot hård plastic, der hurtigt slides. På de bedre en metal ”kniv” der hviler i et bronceleje. Jelco oplyser blot, at der er tale om et præcisions ”super steel metal knife edge system”, så man må gå ud fra de har lavet det optimalt. Man mærker tydeligt at der er tale om et ”flydende” leje. Lige som unipivot arme, kan hele armen løftes let og den holdes i det vertikale plan kun på plads af tyngdekraften. Det er muligt at skille lejet ad ved at løsne to unbrakoskruer. Jeg vil ikke anbefale, at man gør det. Det er meget besværligt at samle igen.

Jelco i boxI modsætning til Jelco 750L så kommer 850L med kun een kontravægt. Der er heller ikke mulighed for oliedæmpning. Her er den blank alu finish, men den fås også i sort. Jelco beskriver armen som et ”high mass system”, med brug af forskellige typer metal samt effektiv mekanisk dæmpning. Med den ene ret tunge kontravægt er det muligt at bevare et lavt tyngdepunkt samt tilpasse armen til pickup/headshell kombinationer mellem 17 og 35 gram. Selv min noget vanskelige Ortofon Concorde Anniversary lod sig udbalancere uden problemer. Det samme gjaldt den noget tungere SPU eller min Ikeda 9Gss i grafithus på tilsammen 29 gram. Det bemærkes også, at armen passer fint med headshells, der har 2 pinde til befæstigelse. Det gælder f.eks. huse fra Dynavector og andre.

Armen leveres med et udmærket aluhus, men jeg brugte nu de huse mine pickupper var monteret i. Som vanligt følger der ikke kabler med. Jelco har selv nogle passende kabler, men jeg brugte et fra Oyaide samt et balanceret kabel fra Analysis Plus. Data:
Effektiv længde (omdrejningspunkt til pickupnål) – 303 mm
Monteringsafstand - 290 mm fra pladens centrum
Overhang - 13 mm
Offset - 17.7°
Horisontal følsomhed - 30 mg
Vertikal følsomhed - 30 mg
Effektiv bevægelig masse - 13.0 gr
Højdejustering: 38~60 mm

Som det også var med 750L skriver Jelco ikke om den bevægelige masse er incl. det medfølgende hus eller uden. Igen må jeg konkludere, at det er uden hus. Jelco huset vejer 13 gram, så reelt nærmer vi os de 26 gram plus pickuppens egenvægt og skruer. Der er således tale om et højmassesystem hvor den benyttede pickup skal være af den lavkompliante type. Omkring 10 eller lavere vil være passende.

Med hensyn til overhang og armposition passer det rimeligt med Löfgren A, hvor mine beregninger for en effektiv længde på 303 mm giver et overhang på 13,47 mm.


Jelco 850 baseJusterbar VTA - separat base

De ovennævnte data er med den medfølgende standard armbase. Den fungerer i princippet udmærket og muliggør justering af VTA ved at løsne en unbrako. Her adskiller den sig ikke fra de øvrige Jelco arme. Har man kun en enkelt pickup og justerer den ind, så er det sikkert OK. Jeg fik dog medleveret en separat base i sort som selve armens lejetårn.  Basen muliggør justering af VTA via en pinolskrue lige ved siden af armen. En absolut genial løsning, som man nærmest ikke kan undvære, når først den er prøvet. Nu har jeg så også prøve en 4-5 pickupper på armen og hver gang justeret VTA. Der er en standard 20 mm udborning, som passer til Jelco, men også til andre arme. Basen monteres med tre skruer på samme måde som en standard Jelco base. Det skal dog bemærkes, at hullet i bunden basen også er 20 mm, hvilket kan give problemer med de mest voldsomme 5 polede DIN kabel/armstik. Jeg fandt også ud af, at selve pinolskruen kan komme lidt i vejen i forbindelse med andre arme end Jelcos egne. 

Kontrol og overblik 

Det er tydeligt at der er mere kontrol over tingene her. Dette set i forhold til de "gamle" Jelco 750 arme, som ellers ikke ligefrem mangler noget i dette område. Men også set i forhold til mange arme i samme prisklasse. Især bunden har godt med magt og et fast greb om pickuppen. Hermed mener jeg, at pickuppens kvaliteter mere tydeligt kommer til sin ret. Man hører således, at der er tale om en god stabil arm, som også klarer de bedre pickupper af MC typen. 

Som nævnt er der i forhold til de tidlgere 750 arme med kuglelejer en noget mere kontrolleret gengivelse. 750'eren virker i sammenligning lidt som om den springer over hvor gærdet er lavest - glatter det hele lidt ud. Bevares stadig en god arm, men 850'eren har lige den tand mere tilstedeværelse, der gør den velegnet til de bedste pickupper. Den er så mindre egnet til de fleste bløde MM-typer, hvor 750L er lidt mere alsidig.

En plade jeg har lyttet meget til den sidste tid er "The Wonderful Sound of Female Vocal" fra Analogue Productions. Nummeret med Shelby Lynne / Just a little Lovin* har faktisk fået mig til at bestille hele hendes album. Her kunne jeg med min Ikeda pickup nikke genkendende til nogle af de kvaliteter, jeg opnår med den langt dyrere Glanz arm, hvor pickuppen normalt sidder. Der er også i Jelco armen en bund og et slam med vægt bag, så man uvilkårlig bliver imponeret. Der mangler dog lige den sidste vægt og fasthed i forhold til den dyrere arm, men sådan vil det altid være. De sidste få detaljer er dyrekøbt. Reelt er det imponerende hvor meget man får udnyttet pickuppens kvaliteter med Jelco TK-850L. Kvaliteterne opefter er i højere grad afhængig af pickup, riaa og kabler, men man nyder så absolut stabiliteten og den ro, der er i det store lydbillede. 

Jazz lytter jeg også en del til. En af min favoritter er Gerry Mulligan meets Ben Webster. En super optagelse fra december 1959! Kendetegnet for en god arm er det, at den kan holde fast i lyden og genskabe dynamikken. Den skal ikke gå tabt i lejer og resonanser. Det er afgjort tilfældet her, hvor der er liv og tilstedeærelse skjult i rillen. Der skabes en stemning, så man kan høre at de nærmest "leger" sig gennem pladen. Et skridt videre end "hifi" kan man sige, når musikken bliver til følelser samt nærmest kød og blod mellem højttalerne.  Igen imponerende hvor mange kvaliteter TK-850 hiver ud af både min Ikeda G9SS samt min gamle Ortofon MC-5000.

Lige inden armen blev pakket ned, fik jeg lyttet til noget af en modsætning. Den lille Audio Tecnica WM 95SH der rent prismæssigt nok ikke er en kombination, som mange vil acceptere med TK-850 L. Men endnu engang viser det, at man ikke skal undervurdere armens betydning. Denne lille perle af en pickup til lige over 1/10 af armens pris fik godt nok strammet lyden noget op. Især nedefter var bunden flot ren og med masser af punch og en god fylde. Kompliancen på 10 er lige hvad, der skal til i Jelco TK-850 armen. Så absolut en god kombination. Bevares noget mere tilbagelænet end de ovennævnte langt dyrere MC pickupper. Men hele tiden med et overblk og en glathed, der er besnærende og meget nem at acceptere.  

Konklusion

Jeg var absolut positivt overrasket over de lydmæssige kvaliteter af TK-850L. Ved første blik virker den ikke umiddelbart så meget anderledes end 750 serien, men det er den altså. Der er en kontrol og en fasthed i gengivelsen. Jeg vil ikke tøve med at anbefale den til brug med de bedste pickupper i prisklasser væstentligt over armens pris. På den anden side, så vil den også få det bedste ud af mere prisrimelige pickupper, der kan tilbyde en lav kompliance. Bunden står veldefineret og den har den ro og det overblik der skal være i en god stabil arm. Med den variable VTA base er det en meget stærk duo, som vil gøre det godt - også i forhold til langt dyrere arme. VTA basen er nærmest uundværligt, når først man har prøvet den. I forhold til den beskedne merpris vil jeg sige, at den faktisk er en nødvendighed. 


   Retur til FORSIDEN