AvatarPladespilleren.dk

Jelco SA-750 L og LB 12" tonearm

Opdateret den 18. januar 2018

http://www.jelco-ichikawa.co.jp/

Forhandler: Exotic Audio /

Pris: kr. 5.475,-


Jelco kontravægt

 Hvilken arm skal jeg vælge?

Når nu man har skaffet sig en god pladespiller, eller renoveret en flot gammel Lenco, Garrard eller Thorens, kommer valget af arm. Der findes mange på markedet. De dyreste (og nok også bedste) kan koste over 100.000 kroner. Det er jeg bestemt ikke interesseret i. Jeg har nogle stykker af de gode i den 5 cifrede prisklasse, men heller ikke det er aktuelt her.

Hvad skal man købe, hvis prisen skal være overkommelig? Der er muligheder hos Rega, Projekt og flere andre. Men her har jeg valgt at kigge på Jelco.

Japanske Jelco laver flere forskellige tonearme under eget navn. De har standard 9” arme, men også 12”. Alle er de med SME fatning, så man nemt kan montere en anden pickup i et passende hus. Alle arme har også en 5 polet tilslutning i bunden til tonearmskablet. Bemærk at dette kabel ikke følger med, når du køber en Jelco arm. Jelco laver selv passende kabler som kan købes for ca. 1.200,- kr. Alternativt må man vælge mellem, hvad der ellers findes på markedet. Der medfølger dog et standardhus, som med fordel kan suppleres med andre typer, hvis man har flere pickupper. Jelco laver f.eks. et flot hus i magnesium med rosentræ. Tilslutningskablerne er sølv omviklet med silke. Se billedet.

Jelco blev stiftet tilbage i 1920 og hedder reelt Ichikawa Jewel Company. De er en af verdens førende producenter af tonearme. De laver sin nævnt også tonearmeskabler og huse, men derudover rummer programmet meget flotte RCA og XLR stik samt en pladestrammer og en løs armlift. Man skal heller ikke glemme, at Jelco fremstiller arme for mange af de kendte hifi producenter. Mest kendt her i Danmark er nok flere af Ortofons arme, men Sumiko, Linn, Ariston m.fl. har også fået fremstillet arme hos Jelco. Alle dele til armene er egenproduktion. Her kan bare nævnes de juvelbaserede præcisionslejer samt bronzefjedre og de guldbelagte kontakter til stikkene. 

Jelco SA 750 L eller den sorte 750 LB er klassiske 12" tonearme med J-formet armrør. Armene passer fint til et stort udvalg at både nye og ældre MC pickupper. De kommer med to forskellige kontravægte, så tilpasningen er nem. I toppen af armen er der et lille kar, hvor man kan tilføje et par dråber dæmpeolie (medfølger) som dæmper armresonansen. 

Jelco in box

Data:

Effektiv længde305 mm
Monteringsafstand (fra center)290  mm
Overhang15 mm
Offsetvinkel19°
Fejlsporingsvinkel (max)+1.42° - 0.97°
Bevægelig masse * (se kommentarer herunder)ca. 11 gram
Horisontal følsomhed30 mg
Vertikal følsomhed20 mg
Anvendelig pickupvægt (let kontravægt)4 til 12 g
Anvendelig pickupvægt (tung kontravægt)12 til 24 g
Basens højdejustering38 til 60 mm

* Den bevægelige masser er angivet med standard Jelco 12 gram hus, men uden pickup. Med et standard Jelco 12 g hus og 8 gram pickup er den bevægelige masse angivet til 19 gram. En hurtig beregning viser dog, at dette ikke helt kan passe. Med 22 gram vægt i form af pickup og hus, fik jeg en effektiv masse på ca. 34,4 gram. Det tyder på, at den angivne bevægelige masse på 11 gram er UDEN hus! 

Der er således en del forvirring omkring data for den bevægelige masse. Mr. Haruo Uchida, sales manager hos Jelco har flere steder på nettet oplyst forskellige data. Det må dog siges, at armen har en forholdsvis høj bevægelig masse og den bør således bruges med typisk lavkompliante pickupper. Brug af f.eks. et kuliberhus eller et træhus kan reducere den bevægelige masse ret meget. Samtidig betyder muligheden for oliedæmpningen også at en lav armresonans kan bringes noget under kontrol.

Personligt har jeg ikke haft problemer med brug af selv rimeligt højkompliante pickupper som Shure, ADC og Empire. Dog er de anvendt med meget lette træhuse. I den anden end har jeg også haft et godt resultat med en meget lavkompliant Koetsu i et Yamamoto ibenholdthus.


Udpakning og opsætning

Armen kommer forsvarligt emballeret med alle dele, incl. unbrakonøgler, men som nævnt uden armkabel. Der to forskellige kontravægte samt en liille flaske med dæmpeolie. Der kan tilføjes nogle få dråber i toppen af armen når det lille låg er skruet af.

Der mefølger også en skabelon, som gør det nemt at mærke op hvor armen skal placeres i forhold til pladetallerkenens center. En efterfølgende kontrol med Feickert protractoren, viste at det hele passer meget fint. Der skal dog regnes med, at man kan justere pickuppen lidt i huset.

Kassen indeholder også et standard Jelco hus. Jeg har dog primært benyttet de to arme med andre huse. F.eks. det lækre HS-30 hus fra Jelco (magnesium, rosetræ, sølvkabler) eller diverse kulfiberhuse og Yamamotos hus fremtillet i Ibenholdt. Bemærk af nogle af disse huse vil gøre anskaffelsesprisen noget højere, men mindre kan ofte gøre det. 

Selve basen fastgøres med 3 skruer. Der medfølge bolte og møtrikker til montering gennem en monteringsplade / plint. Her har jeg dog anvendt solide træskruer, der efter forboring går langt ned i plinten. Ved montering skal man lige sikre sig, at  basen er orienteret korrekt, så en udfastning passer med liften. Glemmer man det, kan armen ikke komme langt nok ned. 

Ellers er alt meget simpelt og nemt at have med at gøre. Antiskating fungerer ved en fjeder og er tydeligt markeret på drejehjulet.  Som på mange arme drejes kontravægten ind til armen er i balance. Herefter sættes den lille skala for nåletyk på "0" og vægten drejes ind mod omdrejningspunktet indtil det ønskede nåletryk er indikeret.  I praksis fungerer det rimeligt, men det helt korrekte nåletryk får man først ved brug af en passende nåletryksvægt.

Jelco HS-30

Det nemmeste er at trække armkablet op gennem basen og montere det på undersiden via de 5 polede stik. Herefer sættes armen forsigtigt ned i basen og en lille unbrako på siden strammes, så armen sidder fast. Samme skrue anvendes ved justering af højden. Alt dette sker selvfølgelig INDEN man sætter en pickup på.  Liften kan selvfølgelig også justeres i højden, men umiddelbart har jeg ikke haft behov for det. 

Lyden af Jelco

Den lyse arm var først monteret på min kopi af en Platine Verdier. Efter at have konstateret kvaliteterne i Jelcoarmen købte jeg ogå den sorte. Allerede her røber, jeg således at armen mere end levede op til mine forventninger. Ellers havde jeg nok ikke købt to! De er nu begge monteret på min Denon DP-80 pladespiller i en plint af massiv ask. Det hele hviler på de svenske Feet of Silence. Armene har været monteret nogle måneder og i den tid har jeg ud over at lytte til masser af pickupper i alle prisklasser også foretaget sammenligninger af forskellige pickupper. Med to arme af samme type giver det noget bedre forudsætninger, selv om husene i de fleste tilfælde har været tilpasset pikcuppen (vægt og kompliance).

Genrelt vil jeg sige at Jelco xxx har en god kontrol og gengiver med god krop i musikken. Der er styr på bunden og selv hvis kombinationen af arm og pickup ikke er helt optimal hjælper det med et par dråber dæmpeolie. Effekten er tydelig at se på mindre membranudsving ved subsoniske frekvenser og det høres også som bedre kontrol og magt nedefter. Der gengives med en dejlig ro og kontrol hele vejen op og et stor lydbillede. Der er ikke samme ro og magt som via mine langt dyrere Triplanar og Dynavector arme, men priserne er bestemt og noget helt andet. Tager man det med i betragtning, får man gevaldigt meget for pengene i Jelco armene. Umiddelbart kan det virke lidt uretfærdigt, at sammenligne med et par af verdens bedste arme, men Jelco armene slipper godt fra det. 

Jeg vil uden tvivl anbefale Jelco armene. Jeg har ikke prøvet den mindre 9", men da hele grundkonstruktionen er den samme, er der næppe den store forskel.

STOP PRESS!  Har netop erfaret at Jelco har vist hele nye arme på CES 2018. Vender tilbage med update, lige så  snart jeg ved noget mere.

 

   Retur til FORSIDEN