AvatarPladespilleren.dk

Nogle af de pickupper, jeg har lyttet til (og købt).

 

Senest opdateret - 16. marts 2019.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

En hurtig gennemgang af nogle af de mange pickupper i min samling, sant pickupper jeg tidligere har ejet eller har afprøvet.

Karaktergivning - Der skelnes her mellem MM og MC typer. Bedømmelsen er opdelt i bogstavgrupper med karakter 1-5, angivet med antal af "*"

R - Reference - det bedste der findes og hlet sikket alt for dyrt. Pickupper man bare kan drømme om.
A - Den ypperste klasse. A ***** er noget af det bedste jeg har oplevet og stadig til at komme i nærheden af.
B - En rigtig god pickup, men med lidt afstand til toppen. B ***** er en toppickup i denne klasse.
C - En god mellemklasse pickup, C *** er en rimelig pickup  i denne klasse.
D - En god begynder pickup til den billige pladespiller - D ***** er de bedste i denne klasse

Billed Karakter Fabrikat og type Kort beskrivelse Grundlag Test
MC C  * Adcom - Cross Coil Van den Hul high output MC Min første egentlige high-end pickup. Spillede glimrende i mange år. Modificeret af HOLFI. Senere retippet og moddet hos Van den Hul. Blød, svampet, udynamisk. Men ren og glat mellemtone. Lidt kedelig efter dagens standard. Har haft den siden midt 70'erne. Kostede ca. 3.500,- Min første "rigtige" hifi-pickup.  
MM C *** Audio Note IQ III En anderledes MM pickup med titanium nålefane og Fritz Gyger nål. Meget levende og sprudlende i toppen. Energisk og gennemsigtig spillestil, men ikke helt neutral. Kræver lang tids tilspilning. Testet i HF  
  MC B ***  Accuphase AC3 Accuphase laver nu igen pickupper. Den nye AC5 er lige lanceret. Her det den tidligere topmodel AC3, der lige som de øvrige er sourcet fra ZYX. En meget homogen og letvægtig pickup. Der fokuserer mere på balance, lækker sammenhæng og flot glat top, end de dynamiske parametre. Typisk lækker Accuphase lyd - må for enhver pris ikke blive hårdt eller ubehageligt. Klarer sig imponerende efter de mange år.  Købt brugt 2011  
MMC 1MM A *****B&O MMC 1B&Os top pickup. En absolut genistreg, som de desværre skrottede. Reelt en MI pickup med det specielle Moving Micro Cross. Super lav masse på kun 0,25 mg og safir nålefane med fine line nål. Mit eksemplar spiller, men er lidt "syg". Nåleophænget er meget blødt. Spiller kun i en let arm. Lyden er dynamisk, levende og velopløs. Kan konkurrere med flere af de bedste MC-typer.Købt brugt i 2009
Ny købt i 2017.
MC B **** Benz Ruby Min foretrukne pickup gennem mange år. Fantastisk ro og varme, parret med et godt overblik. Har kørt flere år i min tangential arm og er nok moden til en renovering hos Benz.
Overgås dog i dag af de nyere Benz LP og REF. 
Test i HF. Købt ca. 1998  

 
MC A ** Benz Ebony H Går for at være verdens bedste high output MC. Der er nok noget om det, for den er absolut fantastisk. Har den typiske Benz varme og fylde op gennem mellemtone-området. Mangler lige den sidste frigjorthed, som man kun finder fra ægte MC pickupper. Et ægte high-end valg sammen med en
god rør RIAA.
Test i HF. Købt januar 2009
Solgt 2010.
 
Benz LPs
Benz Reference
MC A *****


MC A *****
Benz LP s


Benz Reference


Nok en af de  bedste af mine pickupper lige p.t.  Super dynamisk, åben og med masser af kontrol og liv. Benz har lavet et mesterstykke her - en af verdens bedste pickupper og stadig til at betale. Virker med alt slags musik, men kræfver en stabil arm - høj egenvælgt.Indgik i en byttehandell. Netop hjemkommet fra Benz i Schweiz og har været hele turen igennem. Hvilken udgave af REF den svare til ved jeg ikke, men den spiller fremragende. Noget slankere i lyden end LPs men også lidt mere "hul" igennem.. En fremragende pickup.
Test her på siden - 2016. Købt i 2017 efter testen.
Solgt 2019.
"Byttehandel marts 2019" 
MM B *** Decca Gold van den Hul Verdens mest dynamiske pickup. Falder du første for denne spillefacon er der intet andet som duer. Dog noget grovkornet opefter og ikke verdens bedste til at spore vanskelige plader. Decca har lavet nyere modeller, som skulle være endnu bedre. Ville gerne prøve dem. Har 2 stk. af denne klassiker - begge er dog defekte - den ene kanal er faldet ud (intern fejl). Desværre.  
MC B ** Denon DL 103 En absolut klassiker. Fantastisk at den har været med så mange år. Den har afgjort sine kvaliteter. Lidt pumpet og tung i bunden, bløder op i toppen og mangler lidt detaljer. Mellemtonen er dog magisk og det der får den til at leve.

Mange sværger til denne pickup som om den er verdens bedste. Et godt køb til prisen, men så heller ikke mere efter min mening.

   
MC B *** Denon DL 103SA En væsentligt anderledes DL103, men stadig med den flotte og fyldige mellemtone i behold. Bund og top er strammet op og det hele er mere neutralt og distinkt. Denne pickup kan jeg leve med (og har købt den). En standard DL103 keder mig.    
 DL 103 ZU MC B *** Denon DL 103ZU  Når bare en mere solidt hus kan gøre så stor forskel, er det så også prisen værd? Den er afgjort bedre end en standard DL 103, men jeg foretrak DL 103
 SA
 Testet o HIGH fidelity   
MC C ***** Dynavector 10X5 "Den lille røde djævel" kalder jeg denne pickup. Den ånder af spilleglæde og energi. Springer lidt over de fine detaljer, men den er sjov og engagerende at lytte til. Det tæller meget højt i min karakterbog. Afgjort anbefalet, hvis du leder efter en god high output MC i den betalbare klasse.    
 DV DRT-XV1s MC A **** Dynavector DRT XV1S Tidligere Dynavectors top pickup, nu kun overgået af XV1t. Nøgen pickup fremtillet i ibenholt og med DVs specielle magnetsystem - 8 neodym magneter. Købt let brugt - ellers havde jeg ikke råd til den! Nypris omkring de 32.000 kroner. Afgjort en den bedste af min pickupper. Stort overskud og overblik. Masser af detaljer og nærvær. Kører selvfølgelig optimalt i min DV 507 MkII arm.   Ikke testet - købt brugt.
Solgt igen august 2018
 
Ikeda smallMC R ***Ikeda 9GssNyeste top pickup fra japanske Ikeda. Se testen her på siden. Dynamik, åbenhed, spilleglæde og nerve, som får de fleste andre pickupper til  at virke dovne. Købt november 2018 i speciel version med sølvspoler.Testet her på siden - september 2018.
Koetsu WajimaMC A*****Koetsu Urushi WajimaEn af de bedste pickupper i min samling. Har en nerve og et nærvær og ro op gennem hele melllemtoneområdet. Ikke den mest dynamiske, men den har en magi, der gør opera eller klassisk musik stort og flot. En klassiskerTestet maj 2016 - købt efter testen.
 Solgt december 2017
Carnegie oneMC A*****Madrigal Carrnegie OneMark Levionson bud på en ultimativ pickup tillbage fra slut 80'erne, Den kan stadig være med! Angivelig et samarbejde med ML, Benz og Sony. MC pickup med nålefane i beryllium/kulfiberkerne i alu-rør. Fine line nåleslibning og et yderst solidt og  dæmpet hus. Lyder bestemt ikke som en Benz, heller ikke LPs. Den er stram, let tilbageholdende nedefter og har en umiddelbar korrekthed og kontrol. Fantastisk pickup. Skal nok have nyt ophæng og nål på et tidspunkt. Købt brugt - et scoop!
MM C * Music Maker Denne pickup som er af Moving Iron typen, har fået fantastiske anmeldelser rundt om i verden. Reelt en kraftigt modificeret Grado.
Må indrømme at det ikke er mig - toppen er for udtværet og der fokuseres hele tiden på den. Rund varm og blød mellemtone, men mangler liv og dynamik. Ikke hvad jeg forventer af en pickup i denne prisklasse.
Testet i HF  
MC C *** Mørch Da Capo Fremstillet hos Scantech (i dag Lyra) efter Mørchs specifikationer. Meget glat høflig og dynamisk tilbageholdende pickup. I den rette arm har den et godt ubesværet flow og kan faktisk levere en overbevisende bund og et flot stort lydbillede. En let forældet pickup, som der sikkert ikke er så mange tilbage af. Købt sidst i 90erne efter KS Møllers test i High Fidelity
 Eminetn EX
 MC R*  My Sonic Lab Eminent EX Tja, hvad skal man mene om en pickup til 43.000 kroner? Den er super god og bare den bedste pickup, jeg nogensinde har prøvet (indtil jeg hørte Signature Gold og Ikeda 9Gss). Masser af detaljer, uden at overdrive. En naturlig lethed parret med  dynamik og spilleglæde, som får en til bare at slappe af, og lytte til muskken. Desværre rækker mit budget ikke til den kvalitet. Hvor bliver lotto gevinsten af?    Testet maj 2016 - ville gerne eje den, men alt for dyr. Drømmer stadig..  
MYSL GoldMC R**My Sonic Lab Signature
Gold
Nummer to fra toppen i MYSL programmet, kun overgået af Signature Platinum. Turde kun at lytte til den en uges tid. Jeg blev suget ind i musikoplevelsen og glemte att om hifi og teknik. Den lyder bare RIGTIGT!
Den bedste pickup jeg har prøvet (før jeg hørte Ikeda 9Gss).
Testet  maj 2016 - Den dyreste og afgjort bedste pickup jeg nogensinde har lyttet ttil! Pris ca. 70.000 kr.
MC C ** Ortofon MC200 "Concorde" Afgjort den billigste og bedste pickup jeg nogensinde her "købt". Fik den for 200,- kroner. Kammeraten var ikke til pladespillere mere. Yderst lavt output 0,09 mV og meget let. Svært at finde en arm, der kan udbalancere den. Glat og finkornet gengivelse med den typisk Ortofon korrekthed parret med en let høflighed og dynamisk tilbageholdende karakter. Desværre nu "død" - begge kanaler er tavse.FDe Købt for 200,- i midten af 90'erne.  
MM D ** Ortofon 2M Red and Blue Glimrende "begynder" pickupper fra Ortofons 2M serie. Red med indfattet nål og Blue med nøgen diamant. Sidstnævnte er lidt mere "clean" og klinger mere neutralt opefter. Har præseteret at spille med Red i en Mørch DP6 arm for et kræsent publikum, som faktisk kunne lide det de hørte! Testet i HF 2008.  
MC B ***** Ortofon SPU Gold Hvad kan man sige, som ikke allerede er sagt? En absolut klassiker og den mellemtone er bare guld værd. Lidt boostet og voluminøs nedefter. En rund og let vigende top, men nej hvor kan den spille musik. Vel mangler der detaljer, men hvem tænker på det. HF besøg hos Robert Gudmandsen (manden bag) og efterfølgende købt.
Medio 90'erne.
 
MC C * Ortofon MC20 Super  God gammel Ortofon klassiker. Har det typiske Ortofon løft mod toppen og klinger lidt tyndt og lyst. Kan dog tæmmes med en hård belastning, selv om det går noget ud over detaljerne.    
MC B ***** Ortofon Rondo Bronze En absolut "killer" i prisklassen omkring de 5.000,- kroner. Naturlig, rund og med gode detaljer uden at overdrive. Har ikke ellers lidt typiske Ortofon sterilitet, men er mere varm og musikalsk. En fremragende pickup, som spiller selv dyrere konkurrenter bagud. Testet i HF og købt efterfølgende.
Solgt 2016
 
MC A **** Ortofon Winfeld Leif Johansens hyldest til Per Winfeld, der gik på pension efter mange år som Ortofons chefudvikler. Den spiller som en sommerdag efter en gang tordenvejr. Luften er renset og det hele står bare så rent, detaljeret og super behagelig. Har alle de typiske Ortofon kvaliteter - også den lette fokusering på detaljer frem for det afslappede. Meget lav nålestøj grundet den særlige replikant nåleslibning. Testet i HF. Ville gerne købe den, men?  
MC B ***** Shelter 501 Endnu et best buy i prisklassen omkring de 5.000,- kroner. Sammen med Ortofon Rondo Bronze et absolut godt tilbud i denne klasse.

Musikalsk, sammenhængende og nem at lytte til. Ingen egentlige fejl.

   
MC A **** Shelter Harmony Var meget tæt på at købe denne. Et close race med Transfiguration Orpheus. Bassen og kontrollen er bedre på Harmony, men jeg synes Orpheus havde et lille forspring, hvad mikrodynamikken angår.
Norah Jones med Harmony viser meget tydeligt hvad en god pickup kan, som en CD aldrig vil kunne gøre efter. En mellemtone som man kan række ud og røre ved!
TTestet i HF. Var tæt på at købe den.  
Shure V 15MM A***Shure V15 III og IV med
Jico SAS nål
Degamle Shure V15 kan købes på nettet for overkomelige priser. Mine to fik jeg for ca. 500,- pr. stk - dog uden nål. Efterfølgende er V15 III forsynet med JICO SAS nål, og V15 IV med Jico Neo SAS med safir nålefane. I sdste tillfælde kommer pirsen så op omkring de 2.800,- kroner i alt. Men det er rigeligt prisen værd! En MM pickup der spiller alt, især nyder jeg de gamle plader fra 70'erne og 80'erne med f.eks. ELO, Supertramp og Pink Floyd. De lyder bare "rigtigt" som man husker det , men med meget mere luft og flere detaljer.
MM B *** Shure M97 X Den seneste topmodel fra gamle hæderkronede Shure. Som vanligt er det sporingsevne, lethed og behagelig lyd der er i højsædet. Til prisen er de svært at få en meget bedre pickup. Pas dog på at den passer til din arm.    
MC C **** Sumiko Blue Pearl EVO III Den strippede version af Blue Pearl. Forfinet og løbende forbedret. Afgjort en af de mest engagerende og sprudlende pickupper i denne prisklasse. Samtidig i min mening et bevis på, at en god high output MC kan noget som MM typerne ikke magter i denne prisklasse.
Har en let fremhævning af toppen, som i øvrigt gengivese detaljeret og lækkert.
   
MC B **** Sumiko Blackbird En fremragende high output MC, der vise hvad en let nålefane og nål kan gøre for højfrekvensen. Har stadig lidt af de dynamiske begrænsninger man finder i en high output pickup, men samtidig er den glat, ubesværet og med en lækker top en smule fremme i lydbilledet. Blandt high output pickupper overgås den kun af den næsten 3 gange så dyre Benz Ebony H    
MC A **** Sumiko Palo Santos Presentation En absolut fantastisk pickup. Man bliver afhængig af det overskud og den overlegenhed der er til stede. Det hele virker så legende let og med en top så flygtig og finkornet at man bare må overgive sig. En pickup med overskud og dynamik. Absolut en af mine foretrukne pickupper. Købt januar 2010 / solgt igen.

(Test her på www.pladespilleren.dk samt på www.nomono.dk)

 

 
 MC A ***  Roksan Xerxes Shiraz EMT baseret helt nøgen pickup fra engelske Roksan. Denne pickup overraskede mig med en voldsom dynamik og spilleglæde. Ikke så super detaljeret, men nej hvor er den engagerende og "nem" at lytte til. Bemærk de fastmonterede kabler ud som gør den mindre egnet til mange arme. Har et lidt højre output hvilket gør den velegnet til f.eks. rør-forstærkere.
Tilføjelse 2019 - Pickuppen "døde" i 2016. Men nu er nyt gummiophæng monteres hos Torlai Roberte i Italien. For ca. 3.000,- kroner er pickuppen så god som ny igen!
 Købt som let brugt - medio 2010  
 Rega Ania  MC B***  Rega Anja  Bevist på at Rega kan lave en glimrende pickup. Med deres eget udviklige ophæng uden "tråd". Spiller afslappet og engagerende og en godt all-round pickup i den svære 5.000 kroners klasse  Teste juli 2018  
   
   
       
MC A ** Transfiguration Axia Fremragende pickup fra Transfiguration. Ikke så detaljeret og homogen som topmodeel Orpheus. Men ultimativt et bedre køb, hvis man er på et budget. Se testen her på siden.    
MC A *** Transfiguration Orpheus Var min reference gennem mange år. Har primært kørt i min Triplanar Mk IIIi arm og leveret en gengivelse, som af en anden verden. Mikrodynamik og krop er 100% på plads. Den har en evne til at gøre alting nærværende og henter detaljerne frem uden at overdrive. Mere afslappet at lytte på end Ortofon Winfeld.
Først i 2010 fandt jeg Sumiko Palo Santos Presentation, som på få punkter gør det lidt "bedre" (læs anderledes). Begge er fremragende pickupper.
 Købt efter test. Solgt dec. 2017.   
MC A *** Van den Hul Canary Den her er der smæk i! Masser af makrodynamik og et lydbillder der virkeligt komme frem og ud af højttalerne. Du sidder på 1. række i koncertsalen. Fremragende til jazz, bigband og rå rockmusik. Mindre eget til det finere klassik og kammermusik. Et spændende bekendtskab, som spiller meget forskelligt fra f.eks. Van den Hul Condor. Tester i HF  
MC A **** Van den Hul Condor En af mine venner kom forbi med sin pladespiller hvor denne var monteret. Absolut en fantastisk pickup. Selv et kort lyt afslører en meget varm og involverende gengivelse.
Transfiguration Orpheus er lidt mere detaljeret og har en mere sammenhængende gengivelse. Umiddelbart virker det dog som om Condor gengiver mere storladent og åbent.
Kort lyt - lån.  
ZYX miniMC B  *****ZYX 50 Bloom

Afbalanceret og uden imponator effekter. Luftig og letflydende, med detaljer uden at gå til det egentligt analytiske. Meget tyst pickup, som med den nye micro ridge nåleslibning let skøjter hen over den værste rillestøj.  God all round pickup i prisklassen omkring de 5.000 kr.

 Test apirl 2016

Retur til PICKUPPEN              Retur til TESTS             Retur til FORSIDEN