Pladespilleren.dk

Senest opdateret 15. juni 2013

__________________________________________________________________________________________________________

Kulfiber karma!

Oyaide HS-CF carbon fiber headshell
Pris: 1910,-
Forhandler: AB-Audio -www.abaudio.dk 

 

Ved afspilning af vinyl er det ofte de mange små detaljer der tæller. Især når det gælder dæmpning af uønskede vibrationer. Det kan være problematisk, når det skal kombineres med lav vægt og en solid konstruktion. Her finder anvendelse af kulfiber sin berettigelse. Således også i Oyaides lækre head-shell (pickup hus), beregnet til arme med SME bajonet montering – f.eks Ortofon, SME eller de gamle Fidelity Research. Jeg valgte dog primært at anvende HS-CF i min Dynavector DV-507 mk II arm.

 min samling har jeg ca. 20 forskellige head-shells, men ingen af kufiber. Sidst jeg havde den slags, var det gamle spinkle Zeepa hus fra midt 70-erne. Materialet har dog absolut sin berettigelse, da det giver en enorm stiv konstruktion uden flexninger eller ”egen-klang.

Oiyade HS-CF leveres i en lille æske komplet med 2 sæt skruer og et sæt møtrikker. De korte tilledninger er af 5n sølv og forsynet med solide rhodium belagte kabelsko. Det hele er af rigtigt god kvalitet. Selve bajonet befæstigelsen har guldbelagte kontakter, men kun én låsepind og ikke to som på de bedste typer (f.eks. fra Audio Technica eller Ortofon). Dertil skal det dog tilføjes, at visse arme slet ikke kan anvendes. hvis der er to låsepinde, så måske derfor.

I første omgang undrede det mig at de to slidser til skruerne var så brede. Men det skyldes, at huset faktisk er hele 4 mm tykt (består af 17 lag kulfilber samt et epoxy lignende plastic materiale) så man har forsænket skruerne ned i huset. Ret elegant og det giver lidt mere styr på skruerne under montage.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg monterede først  min Benz Ls MC pickup, som leverer en meget livlig og dynamisk gengivelse belastet med de 1.000 ohm jeg bruger. Se evt. min test her på Pladespilleren.dk. Pickuppen kom direkte fra et ældre aluminiums hus fra en FR 64fx arm. Forskellen er ikke voldsom, men lydmæssigt var der lidt mere ro over gengivelsen – primært i mellemtoneområdet der kom lidt bedre fri i lydbilledet. Samtidig virkede lyden flot udstrakt og generelt mindre mekanisk. Der tilføjes ikke nogen varme eller ”glød” som jeg har bemærket det med visse spinklere huse. Her er der mere kontrol og neutraliteten er i højsædet.

Næste pickup der skulle prøves kom fra et Yamamoto Ebony hus. Faktisk en af mine absolutte foretrukne pickupper – Transfiguration Orpehus Low. Her er der tale om en langt mere dynamisk og detaljeret rille aftaster. Prismæssigt vil mange sikkert også mene, at investeringen bedre kan betale sig med en dyrere pickup. Jeg er ikke nødvendigvis enig, men også med Orpheus var der noget at hente. Vægtmæssigt ligger de to huse meget ens, men lyden er forskellig. 

Det var tydeligt at der her blev skruet lidt ned for det runde, varme og nærværet. Oiyade huset virkede i første omgang lidt sterilt, fordi mange af de tilvante ”dyder” nu ar væk. Men til gengæld kunne jeg så glæde mig over en endnu bedre integreret gengivelse af hele mellemtoneområdet og generelt set en mere homogen (om end mere slank) gengivelse. I sidste ende er det et spørgsmål om smag – både Oiyade og Yamamoto huset er fremragende.

KONKLUSION

Oyaide HS-CF huset er gennemført og en meget lækker færdig konstruktion. Den sikrer de bedste arbejdsbetingelse stort set uanset hvilken pickup du anvender. Vægtmæssigt befinder huset sig i den lave ende, men det er stadig super stabilt.

Til en pris, som mange nok synes er i overkanten for en komplet pickup, er det nok ikke det første valg. Tingene skal passe sammen. Men har man en god arm – f.eks. en af de nye Ortofon og en Benz pickup i den overkommelige prisklasse, vil Oyaide HS-CF have sin berettigelse.

 Plusser::
Fornem finish
Præcis forarbejdning og funktion
Gode til ledninger og kabelsko

 Minus:
Prisen

RETUR TIL FORSIDEN