Pladespilleren avatar

Engelsk flagPladespilleren.dk 

Shaknspin - hvor god er din pladespiller?

Pris 250,- Euro incl. forsendelse
https://shaknspin.wordpress.com

Seneste opdatering 27. juni 2021Shaknspin logoShaknspin er en lille noget anonymt udseende gadget formet som et "L". Den indeholder dog noget mere end man lige ser ved første øjekast. Det første man bemærker e, at den ikke har nogen betjeningsknapper? Eneste mekaniske knap er en lille afbrydertap i bunden. Når der tændes, får men et Shaknspin logo frem på skærmen og beskeden ”hold still”. Shaknspin lægges på en plan vandret overflade og den kalibrerer så sig selv. Herefter ændres displayet og der kommer en lille menu, hvor man kan vælge diverse funktioner. Betjeningen sker ved at vippe selve apparater op og ned eller fra side til side. Man vælger menuer ved det ene vip og går så ind i menuerne ved et sideværts vip. Lidt svært at forklare, men når først man har prøvet et par gange, virker det intuitivt.

Betjenigen og målinger sker Internt via en avancere “9 degrees-of-freedom” sensor, Shaknspin måler med stor nøjagtighed pladens rotation 500 gange I sekundet over en periode på ca. 15 sekunder. Hastigheden bliver direkte vist i displayet, men der er mere. 
Her vil mange nok sige, ”Ja, men det kan min telefon også”. Jo, jeg har også prøvet en sådan gratis app, men data er langt mere tilfældige og upræcise end Shaknspin. Noget din telefon helt sikkert ikke kan, er den næste funktion: måling af wow & flutter. Efter en kort måleperiode vises der en masse data i diplayer (vip ned til flere billeder) følgende data vises:

Shaknspin - 33Gennemsnitlig hastighed I måleperioden (15 sekunder)
Gennemsnitlig hastighedsafvigelse
Max / min hastighedsafvigelse
Max% / min% hastighedsafvigelse
Højpas filtreret max / min hastighedsafvigelse
W&F DIN
W&F WRMS
W&F peak-to-peak
W&F peak-to-peak 2sigma
Wow
Flutter
W&F (DIN weighted)
Modulationsfrekvens (primær)
Modulationsfrekvens (sekundær)
Jitter (gennemsnitlig hastighedsændring /  sekund

Grafiske visninger I form af kurver kan også vises på skærmen (se billedet nedenfor). Hvad der reelt gemmer sig bag de enkelte målinger, kan man få nærmere oplyst på Shaknspins hjemmeside her: https://shaknspin.wordpress.com/measures-glossary/

Forbindelse via BluTooth

De målte data kan overføres til din Android smartphone. Dette kræver en app – indtil videre kun til Android, men en iPhone version er på vej. Du downloader en komma-separeret fil (CSV-format). som kan åbnes i Excel (eftet den er overført fra telefonen). Der er de målte data, samt en lang liste med ca. 8.000 målepunker med 2 msek interval. Du får ingen billeder, men er man lidt fiks med Excel burde det kunne lade sig gøre at lave sine egne kurver.
Der er tale om en rimelig stor fil med over 8.000 datalinier. Du kan se den øverste del på billedet herunder.

Shaknspin har dog lavet en template i Excel. Den kan man downloade og så burde det være nemt at overføre sine egne data hertil, og få de ønskede kurver. Jeg har prøvet, men den overførte komma-separerede filt konverteres i min PC til et talformat med ”.” i stedet for ”,”. Således bliver en måling af f.eks. 33,362 omd til 33.362 omd – lige 1.000 gange større!. Jeg har ikke lige kunnet løse det problem.  Måske en kommende opdatering af softwaren vil hjælpe.

Shaknspin - ExcelShaknspin screensKan man så stole på de data, der kommer ud? Hvis du har en helt stabil reference kan du calibrere din Shaknspin efter denne. Den indbyggede reference vender dog tilbage efter apparatet har været slukket. Jeg prøvede at gentage en måling efter ca. 5 minutter. Afvigelserne var meget små og jeg har ingen grund til at tro, der skulle være unøjagtigheder. For at teste Shaknspin prøvede jeg at provokere den ved at berøre pladetallerken let under måling. Det blev dog antaget for at være en fejlmåling og der blev returneret til hovedmenuer. Eneste provokation der tydeligt blev afsløret var brugen af en tråd med stor knude til at trække pladetallerkenen. Dette gav et mindre ”bump” og på trods af en 20 kg pladetallerken var der iIngen tvivl – langt dårligere data, end en god gummirem.

Konklusion
Man kan passende spørge, om Shaknspin er noget den almindelige bruger behøver at investere i? De fleste vil nok være godt tilfredse, bare pladespilleren ikke leverer hørbare fejl. Men for undertegnede og sikkert også andre anmeldere, er det så absolut en anvendelig lille gadget. Fremover vil jeg lave målinger ved test af pladespillere.- se f.eks. min test af Soulines Kubrick HER. Jeg kunne også forestille mig, at serviceværksteder og forhandlere, ville kunne bruge den som service over for deres kunder. Alt i alt en sjov lille tingest, der har fundet sin faste plads på min hylde ved pladespilleren.


TILBAGE TIL FORSIDEN