Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Topkabler fra danske Dyrholm Audio og hollandskeTubulus

Dyrholm Audio - https://dyrholmaudio.com/
Tubulus - High End Cables . https://www.tubulus.net/

Seneste opdatering 7. februar 2023Dyrholm Vision

Dyrholm Vision tagningHørte Dyrholms nye Vision serie af kabler på High End messen i München. Nu har jeg så prøvet tre forskellige.kabler. Der er afgjort tale om meget lækre og gedigne kabler, nu med et nyt design og udseende. Priserne er absolut i den høje ende.

I de nye Vision kabler er der brugt materialer Dyrholm ikke tidligere har benyttet, og selve opbygningen af kablerne er også væsentlig anderledes. Kablerne adskiller sig grundlæggende fra alle tidligere modeller, ved udelukkende at anvende UPOCC (Ultra pure – Ohno Continuous Casting) kobbertråd  Kobberet har en højere renhed og en super glat overflade. Det betyder at elektronerne ikke skal vandre fra et krystal til et andet i hele kablets længde.

I Vision Serien er signalkablerne opbygget af en enkelt UPOCC kobbertråd i hver leder. Tråden er lydmæssig optimeret i dimension til netop dette kabel. Trådene er omflettet med bomuldsfibre og forseglet mod korrision. Hver enkelt leder er elektrisk skærmet mod støj, og afstanden internt mellem lederne og skærmene er optimeret til lavest mulige kapacitet. Denne opbygning giver et minimum af ophobning af statisk elektricitet og beskytter mod vibrationer. 

De tidligere kabler brugte gode stik fra Furutech. På Vision kablerne anvendes Kryo serien fra ETI, der er lavet af forsølvet kobber. Et megt lækkert sik. Læs mere om ETI her:  ETI KRYO

Priser:
Dyrholm Vision RCA til linesignaler: kr. 37-800 for 1 meter / 42,800 for 1,5 meter (som testet).
Dyrholm Vision tonearmskabel - RCA/RCA 1 meter - kr. 29.900,-
Dyrholm Vision tonearmskabel - DIN/RCA 1 meter . jr, 29,900m-

Aller priser er med momst. Kablerne kan også leveres med XLR stik mod mindre merpris.

Vusuin tinearnsjabekVision RCA tonearmskabelDyrholm RCA signalkabel
Vision tonearmskabel  - RCA til RCAVision tonearmskabel med 5-polet armstikDet noget krafigrere Vision RCA signalkabel til liniesignaler.

Jeg vil splittede lyden op i to afsnit. Jeg prøvede et 1,5 meter langt noget krftigere RCA beregnet til liniesignaler – altså mellem pre og power eller fra en DAC. Derover var der et ”sæt” (blev bedømt samlet) bestående af et Vision armkabel med 5 polet stik til bunden af armen og med RCA ud. Herudover et 1 meter RCA kabel med en separat jordleder. Dette ”sæt” kom ind i stedet for mit ”gamle” X-serie armkabel og et Chord RCA kabel. Kablerne er forbundet fra min Glanz MH-124 arm til en Ikeda IST-201 SUT og fra denne videre til min Accuphase C-27 RIAA. Med det nye Vison sæt er vi prismæssigt et pænt stykke over hvad jeg plejer at bruge,.

ETI KRYO stikLad os tage pladespilleren først. Jeg prøvede med min Ikeda pickup samt den lille Allnic Rose (test på vej). I begge tilfælde var der tydeligt flere detaljer. Især luften opefter og hele overtonespektret kom bedre til sin ret. Der er virkelig ”hul” igennem og man kan måske sige, at der var de ekstra detaljer som den specielle kobbertype giver.  Lyden er glat og meget involverende. Masser af detaljer og en let naturlig udklingning af instrumenterne. Forskelle på pickupper såvel som pladerne afsløres med det samme. Der er tale om en meget åben og transparent gengivelse, hvor jeg med mine egne kabler har noget mere varme, men også en tættere lyd. Med Vision åbner lydbilledet og bliver en tand dybere og bredere. Samtidig mener jeg dog at der forsvinder noget fylde og blødhed i gengivelsen. Den må så findes andre steder, men sådan er det. Nogen gange viser det sig, at skift af kabler kræver ændringer andre steder i kæden. Det kom dog ikke på tale, men stadig et imponerende godt sæt kabler, der dog tilsammen koster mere end min Glanz arm. Umiddelbart vil jeg sige, at det var kablet fra armen til Ikeda MC trafoen, der gav den største forbedring. Her var der en mindre men dog tydelig mere disinkt formidling af detaljerne i forhold til det Dyrholm X-Series jeg har brugt de sidste par år.

Det 1,5 meter lange Vision beregnet til linesignaler kom i første omgang mellem min pre og effekt. Absolut ok,mne her dækker det kun lyden til mellemtone og diskant (fra ca 400 Hz og op). Ikke nogen opitmal opgave at vurdre et kable på, selv om det afgjort var godt. Flyttede så kablet over mellem min Terminator II DAC og MICHI pre. Her virkede det absolut fremragende og igen lidt samme oplevelse som med pladespilleren. Der var mere luft og et stort åbent rum bag højttalerne. Ikke det samme lette løft i de øvre oataver som på pladespilleren. Her var lyden mere passende og der var tydeligt flere detaljer end via det kabel, jeg normalt bruger (Mundorf silver gold med silke/ole og Furutech stik). Måske skyldes noget af forkskellen sølv kontra UPOCC kobber i Vision kablet. Sidstnævnte var mere homogent og sammenhængende. Der er dog ikke nogen tvivl om, at Vision kablet befinder sig i toppenn og skal sammenlinges med de "store" udelandske producenter. Et kvalitetskabel, som de færreste har oplevet.

Alt i alt var det absolut en posisitv oplevelse at lægge et øre eller to til de nye Dyrholm Vision kabler. Er nok mest fristet af tonearmskablet, men for en fattig pensionist er det mange penge.Tubulus Concentus HDMI I2S kabel 0,5 meter – pris 649 US$ - 4.580 kroner incl. fragt.
Tubulus Concentur  RCA kabel - 1 meter - 809 Euro . ca. 6.000,- kroner (januar tilbud!)

Jeg har tidligere oplevet forskelle på digitale kabler, så hvorfor ikke også et HDMI I2S kabel? Jeg bruger det mellem min Denafrips Gaia DDC og Denafrips Terminator II DAC.Det kan også bruges i forbindelse med PS-Audios DAC og drev.  I2S er normalt et signal der anvendes indternt i en DAC. Det er et digitalt parallelt signal i modtsætning til det serielle, der kører via USB fra min Innuos Zenith II streamer til Gaia. I første omgang investerede jeg i et godt HDMI – Lindy 8K. Det virkede fint, men så begyndte jeg at undersøge markedet. Nogle anbefalede AudioQues Carbon eller Diamond. Stadig ”kun” et HDMI. Blev så kontaktet af en ven via FB. Han anbefalede de hollandske Tubulus. De laver dedikerede I2S kabler, som ikke kan bruges til videosignaler. De er retningsbestemt og indeholder kun de nødvendig kabler – her helt i sølv. Tubulus har tre versioner – Libentus, Agentur og toppen Concentus. Priserne varierer fa ca. 300 til toppen på ca. 650 US$. Alle i længder fra 50 cm og med HDMI eller LAN-stik. Kablerne leveres med 30 dages fuld ombyningsret og pengene retur.

Kablet kom ca. 3 uger efter bestilling. De laves specielt til hver enkelt kunde og er ikke en lagervare. Et meget gedigent kabel
På hjemmesiden er der ingen tvivl “Simply the best i2s cable in the world!” Tja, man skal tro på sine produkter.

Ellers bydes der på:sølvledere – solid core og semi-solid core i variabel diameter med luft isolation
Individuel skærming af hver leder og en speciel thermo proces (kryogenisk behandlet?)
Høj EMI isolation takket være tredobbelt skæm med 100% dækning og højkvalitets HDMI stik.

Tubulus I2S behind GaiaTubulus I2S kabel
Tubulus Concnetur I2S længst til højre leverer signalet til Denafrips Terminatur II.. Ellers fra venstre Analysis Plus Power Oval II, Telurium Q USB, Lysleder og RCA digital ind, 2 x BNC clock.Tubulus Concnetur I2S digitalkabel. Billeder er fra deres hjemmeside.

Lyden
Tubulus angiver ca. 20 timers tilspilning, men allerede fra de første sekunder bemærkede jeg et noget større lydbillede. Der var ikke så meget at hente ved typisk pop/rock, men sætter man noget akustisk jazz eller symfonisk musik på, så åbner lydbilledet sig. Der er lidt mere luft og plads til de udøvende. Ikke så stor forskel som jeg har oplevet på USB kabler, men den er der. Toppen står lidt mere frit og med finere udklingning. Alt i alt et lille skridt i den rigtige retning fra mit digitale set-up.

Efter et par uger åbner det hele op. Jo, der er tydeligt mere styr på lydbilledet og et langt bedre kabel til at forbinde min Denafrips Gaia og Terminator II. Nu hører jeg endnu bedre den karakteristiske gengivelse ar rummet, som jeg ved Terminator II magter. Bredde og dybde med masser af detaljer. Afgjort en forbedring i forhold til et almindelig ”godt” HDMI kabel.

Jeg blev noget imponeret over, hvad dette hollanske kabelmærke kunne præstere. Efter lid overvejelser, gik jeg tilbage på deres hjemmeside og bestilte så deres top analoge top RCA kabel. Se mere herunder.

Tubulus Concentur RCA 1,0 meter

Tubulus ConcenturTubus har 3 RCA kabler i deres program. Tiooen som jeg kigger på her er Concnetur. Derudovre er der Argentus til ca. 3.000,- kroner og Libentur til ca. 1.500,- kroner. Måske jeg på et senere tidspuntk bliver firet til at prøve et af de billigere kabler.

Tubuls Concentus er et gedigent kabel, der hører til i genren "stift, men bøjeligt". Det er et kraftigt kabel med gode forsølvede stik, der kan strammes.  Igen har Tubulus rosende ord om deres kabel “Very neutral and detailed interconnect cable, with a very rich mid range, lots of tranquility and a realistic, open and wide stereo image!”

Tubulus Concentur on carbonDer anvendes sølvledere, solid core og semi-solid core i en concentrisk opbygning. Lederne har varierende tykkelse og har gennemgået en speciel ”termisk proces”. Måske en cryo behandling?
Der anvendes luft som isolering og kablet har en dobbbelt skærmning med 100% dækning.

Kablet kom med posten ca. 3 uger efter bestilling og betaling. I første omgang kom det på mellem min Denaprips Terminator DAC og MICHI P5 forforstærker. Her har der i et stykke tid været anvendt Mundorf Silver Gold med silke/olie islering og med Furutech stik. Har også brugt en kina Nord Ost Odin og Silver Sonic.

Det tager ikke mange sekunder af kendt musik, før man afslører nogle af de ubestidte kvalitetet. Det første jeg bemærkede (på klassisk musik) var en bedre definiton af rummet. Bredde, dybde og mere luft mellem instrumenterne. Især de øvre oktover stod godt defineret med krop og en naturlig udklinging. Jo det er afgjort et godt kabel. Desværre var Vision kablerne ikke til rådighed her en måned senere, så ingen mulighed for en direkte sammenliigning. Der er dog visse ligheder, selv om vi på ingen måde når den samme glathed og neutralitet som Dyrholm Vision. Tubulus er på trods af sølvindholdet mere varmt klingende og rundt i sin måde at spille på. Det er et kabel der lukker det hele igennem. Ikke noget der bliver gemt eller glemt. Altså afslørende og transparent, men samtidig med et godt dynamisk lydbillede.

Fik lige lyttet til en del af de kvindelige solister, som jeg favoriserer. Det vigtige mellemtonområde er velopløst og står flot i lydbilledet. Uanset om det er Taylor Swift, Ceciliie McLorin Salvant eller Imelda May, så står stemmen flot med luft og detaljer. Her er det så en kombination af begge Tubulus kablerne, både I2S og RCA.

Alt i alt et ret imponerende kabel. Til prisen er der ikke meget at betænke sig på. Jeg overvejer at købe et mere til brug fra SUT til RIAA, hvilket Concentus kablet oprindeligt var tiltænkt.


TILBAGE TIL FORSIDEN