Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Aqvox digital switch SE - digital magi 

Seneste opdatering 4. december 2019


_antra Sound – Opdateret dansk nostalgi!

Aqvox 8-port Gigabit Desktop switch SE  - Pris: 6.490,-
Forhandling: High Performance 
https://high-performance.dk/aqvox-aq-switch-se.html
AQVOX SE - bagsideDigitale problemer

Her på Pladespilleren.dk er det afgjort de analoge kilder jeg fokuserer mest på - men i sidste ende er det absolut musikken det gælder. Jeg er således ikke blind for, at streaming i dag tilbyder en fantastisk adgang til masser af god musik. Med fremkomsten af nyere streamere samt ROON, MQA og mange andre tiltag er det digitale medie bestemt ikke blevet dårligere. 

Er før stødt på Aqvox, men det var for mere ned 10 år siden, da jeg i HighFidelity nr. 3/2008 testede deres rigtigt gode RIAA. Se evt. testen her: Kontra%20Aqvox%20og%20Plinius.htm. Det jeg kigger på her var der nok ikke mange som tænkte på i 2008. Det er noget så eksotisk som en LAN- eller Ethernet-switch. Normalt et produkt der koster få 100 kroner. På pakken står der også producentens navn D-Link, som nogle måske kender. Men der er klistret en label på, som indikerer, at Aqvox har været inde og pillet ved elektronikken i D-Link boksen. Her er den i den såkaldte SE verision "Special Edition". 


Internt er der anvendt komponenter, som man normalt ser i hojkvalitets audio udstyr. Der er sket en del ædringer og forbedring af den oprindelige D-Link boks. Ved modtagelse og fordeling af de digitale signaler en der indført en jitter reduktion, Et reclocking kredløb optimerer de afsendte datapakker på udgangene. En såkald ”Signl-Shaper” forbedrer signalernes integritet og forhindrer støjindstråling udefra samt formindsker støjandele i datastrømmen. Således er selv den lille eksterne strømforsyjing optimeret  til switchen og den er tydelig mærket, at man ikke skal forsøg at erstatte den meget noget andet.

Umiddelbart burde det være plug & play. Ud med min billige fordelerbox og ind med Aqvox SE. Sådan gik det dog ikke, Problemer fra starten, da alle mine opkoblinger gik ned. Roon core var væk og TIDAL kunne ikke logge på. Min Sonos boks kunne heller ikke finde nettet og det samme gjorde sig gældende for min YouSee TV-boks. Efter nogle timer gav jeg op. Pillede Aqvox switchen fra igen og startede forfra. Alt retur til den oprindelige opsætning og efter en times tid var der hul igennem over hele linien.

Var fristet til at smide Aqvox switchen langt væk og indrømme min eget inkompetence. Men i stedet "slappede jeg af" med montering af et par pickupper, hvilket skete helt uden problemer. Tilbage til Aqvox med fornyet energi og motivation. Nu kun eet kabel ind og eet kabel ud. Min Innuos Zenith mk III blev forbundet med de tyske MeiCord LAN-kabler og endelig! Nu var der hul igennem, men både ROON og TIDAL skulle lige logges på igen. Turde i første omang ikke sætte flere LAN kabler til boksen., men efter nogle timer kom der også andre apparater på og alt virkede efter hensigten.

Aqvox SE blev koblet mellem mit YouSee modem og en Innuos Zenith mk III streamer, som så igen kører via et Tellurium Q Silver Diamond USB kabel til PS Audio Direct Stream DAC. 


Aqvos paa InnuosLyden

Man kan godt undre  sig lidt over prisen på Aqvox SE boksen, men det samme kan man sige om dyre USB-kabler og sikkert også dyre LAN-kabler. "Det hele er bare 1 og 0" får jeg tit at vide, men reelt er det nok ikke så simpelt. Jeg valgte musik fra Tidal. Den nyeste fra Lana del Rey "NFR", som jeg kender rigtigt godt - har den også på LP. Lyttede lige kort inden switchen kom på og så efter. Det tager kun ganske få sekunder at høre forskellen. Det kendte slør er løftet væk fra musikken. Stemmen står mere klart på en sort baggrund og med luft omkring. Flere detaljer og generelt en bedre adskillelse og mere "hul" igennem. Der er ikke nogen tvivl. Jeg lyttede til mere kendt musik - både MQA og almindelige optagelser. Helt klart det samme. Oplevelsen er, at jeg lytter mere ind i musikken og nyder de ekstra lag der var kommet med. Generelt kan jeg sige, at kvaliteten nu var en smule tættere på det jeg oplever fra afspiling af LP'er, når det er bedst. Faktisk kan musikoplevelsen i mange tilfælde være en meget positiv oplevelese via Tidal, men det kræver så. at den digitale overførsel er optimal.

Konklusion

Aqvox SE switchen bliver siddende, for den gør en forskel. Nok ikke oven på min Innuos som på billedet, men pænt pakket væk bag det hele. Det er en forhøjelse, når man pludselig får en forbedring et sted i kæden, hvor det ikke lige var forventet. Det viser tydeligt, at hele kæden omkring digital lyd og streaming er et område, der kan forbedres. De besværligheder jeg har beskrevet skyldes helt afgjort mine manglende færdigheder. Her træder så stædighed ind i stedet og førte til den endelige løsning. Jeg tror ikke andre vil opleve samme problemer. Uanset hvad, så er konklusionen, at digitale signaler ikke er ufejlbarlige og at der absolut er en lydmæssig forskel via Aqvox SE switchen. Det næste jeg skal kigge på er nogle bedre LAN kabler og måske en lineær PSU til min router.

TILBAGE TIL FORSIDEN

ging via xXX  - We  get reguests