Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

Allnic H-5500 RIAA - Rør og trafoer i skønt samarbejde

Allnic H-5500 RIAA - kr. 28.500,-  udlånt af Sallingboe Audio - https://sallingboeaudio.com/

Allnic Audio - Allnic Audio – Tube Amp Done Right

Seneste opdatering 10. december 2021 - rettelse  12,  december.Allnic H-5500 frontEt gammelt engelsk udtryk siger:"There are more ways than one to skin a cat”. angiveligt stammer det helt tilbage fra omkring 1840. Absolut ikke et behageligt udsagn, speciel ikke når man som jeg er en glad katteejer. Der følges op med ”There’s more than one way to dig for money”. En mere human beskrivelse af, at man kan gøre tingene på mange forskellige måder og nå det samme mål. Her kan vi så passende se knapt så langt tilbage i tiden, hvordan man oprindeligt lavede en god RIAA forstærker. Den var med rør og trafoer. Det kan man også gøre i dag. Jeg har lyttet nærmere på den koreanske Allnic H-5500 RIAA.

Efterhånden er der mange firmaer fra Sydkorea, som har fået fortjent opmærksomhed. Har selv haft en Aurender streamer, så er der selvfølgelig Samsung og Silbatone Acoustics, der laver fremragende rørforstærkere. Her er det dog Allnic Audio jeg kigger på. Deres motto er meget passende: "Tube Amp Done Right".

Hvem er Allnic Audio?

Navnet er en sammentrækning af “All Nickel core transformers”. Virksomheden startede i 1990 og har en lang række super rørforstærkere bag sig. Alle deres signalførende transformere er fremstillet med en nikkelholdig kerne. Materialet kendes også under navnet Permalloy. Allnic anvender gerne transformere som kobling i deres rørkredsløb. De mener, at denne løsning er bedre end ofte dyre kondensatorer. Allnic oplyser; "En trafo transmitterer også strøm, en kondensator kun spænding". Det er nu ikke helt korrekt. (Tak til Allan Bjerregaard for rettelsen). Men de kan udmærket mene, at en trafo har bedre dynamik og en bedre transmission af energien i musiksignalet en en kondensator.

H-5500 RIAAen er en nyere model lanceret her i 2021. Det er den billigste RIAA i deres program. Den står flot i et solidt kabinet med to "vinduer" ind til elektronikke. Derudover er der de karakteristiske rør-”tårne”, der både dæmper og beskytter de i alt 6 rør. Langs bagkanten finder man 2 indkapslede MC-trafoer med en drejeomskifter i toppen. Der medfølger en glimrende manual på engelsk. Desuden er der en lille unbrako, så man ka løsne toppen af de seks tårne, hvis rørene skal skiftes.

Allnic indstillingerAllnic trafoer
Her en tabel over mulighederne med MM ind samt de tire indstilling for trafoerne.De to indkapslede trafoer med drejeomskifterne i toppen.

Men lad os starte på bagsiden af kabinettet. Selvfølgelig den obligatoriske netbrønd, men ikke nogen sikring? (Heller ikke internt). Selv om der medfølger et netkabel, anbefaler Allnic, at man vælger et bedre. Det samme siges om signalkabler, hvor man bør vælge ”høj kvalitet”. Der er et sæt RCA udgange og hele fire sæt indgange. To stk. MM med standard 47 kohm belastning. Kapaciteten er ikke oplyst. Desuden to stk MC indgange via de justerbare MC-trafoer. Uheldigvis er der kun een stelskrue. Der kan såldes blive lidt trangt, hvis alle fire indgange benyttes.
Jeg kan tydeligt se for mig, hvordan mange vil ryste på hovedet og sige; "Fire indgange - hvorfor?" Kan kun svare, at jeg synes, det er helt fint. I testperioden var min pladespiller med 3 arme tilkoblet. To arme med MC pickupper og 1 med MM. Den fjerde indgang var tilkoblet en ekstern MC-trafo, så jeg hurtigt kunne skifte over, eller alternativt bruge MC på alle tre arme. Du kan læse lidt mere om MC-trafoer HER.

MC indgangene er koblet via de to runde MC-trafoer. Allnic er eksperter i trafoer og her er der anvendt nikkel core i høj kvalitet. På toppen kan der vælges gain – altså omformning fra strøm til spænding, som det sker i en trafo. Se tabellen her på siden, for muligheder og niveauer med de anvendte pickupper. Angiveligt skulle disse trafoer være af samme type, som anvendes i de større RIAA forstærkere H7000 og topmodellen H8000. Eksemplet for MM indgangen er med en 2M Black LVB, der giver 5 mV ud samt fpr MC med min Hana Umami Red, der giver 0,4 mV ud.

Allnic bagpladeAllnic bagplade kabler
Bagpladen med de 4 indgange. Bemærk kun een stelskrue og ingen netsikring?Trængsel ved bagpladen - to arme direkte i MC indgagene og en tredie via ekstern trafo til en MM indgang. ViaBlue RCA kabler på udgangen og Epiphany netkabel til højre..

Efter trafoerne går signalet til fire E180CC rør. Så vidt jeg har kunnet læse mig til et rør, der oprindeligt er udviklet til computere!. Der angives 10.000 timers levetid og de kører med forholdsvis lav anodespædning. Hvordan de er koblet oplyses ikke, men RIAA korrektionen er helt passiv RC og der er ikke nogen modkobling. Så vidt jeg kan se fra printet. er der tre kondensatorer i signalvejen. Det må betyde, at de også har en AC kobling efter trafoerne. Alternativt kan det være afkobling af katodemodstanden på indgangsrøret? Udgangsimpedansen er ikke angivet.

Strømforsyningen er også med rør. Her anvendes et 7233 til spændingsregulering og et 5654 som spændingsreference. På fronten er der en on/off til venstre og lige ved siden af et lille Ampere meter, der viser, hvor meget strøm rørene trækker. Det oplyses ikke, men hvis et rør er defekt vil det afgjort blive vist. I midten af fronten er der en lille lysdiode, som lyser rødt når forstærkeren tænder op. Denne skifter til gul/orange efter ca. 20 sekunder, hvorefter der er spænding på rørene. Samme farveskift sker ved aktivering af ”mute”. Lidt underlligt er udgangen muted, når knappen er ude. Helt til højre er der en drejeomskifter, som vælger hvilken af de fire indgange, der skal anvendes. Der kan komme lidt støj når man skifter mellem MM og MC (indkobling af trafoen), så her er det bedst at skrue lidt ned på den tilkoblede forstærker.

Allnic interntAllnic terminaler
Et kig under låget. Bemærk de tynde netkabler frem til kontakten og retur til nettrafoen. Underligt at netkabler kan gøre en forskel? De blå kondensatorer i signalvej en er MIKOR NKP 2 uF 400 Volt.Bagpladen med de mange stik set indefra. Bemærk små relæer på printet.

Sådan gjorde jeg.

H-5500 blev forbundet til forforstærkeren via et Viablue NF-S6 Air Silver kabel. På indgangssiden blev der anvendt MC pickupper fra Ikeda, Hana, Fidelity Research samt MM fra Ortofon og high output MC fra Jico. Desuden var der et par eksterne MC transformere ind over fra hhv. Lundahl og Tona.
 

Nils lofgren acoustic liveVarme, kontrol og dynamik

Lyder det så af rør? Ja og nej. Der er forbavsende lidt støj. Iintet brum. Det gælder både med MC ind via trafoerne og direkte ind i MM indgangen. Selv når der skrues op uden signal på indgangen, men med en MC pickup indkoblet, høres kun en let hvislen i toppen. Dette dog ved så højt niveau, at musikken ville vælte hele huset. Ret imponerende. Men jo, der er noget der lyder af rør, nemlig dynamikken. Det fornemmer man hurtigt. Der sker lidt mere, end jeg er vant til. Selv med min Orofon 2M Black LVB direkte på MM indgangen. Denne ellers lidt tilbageholdende og kontrollerede pickup, får pludselig mere krop og liv. På Nils Loffgren Live pladen er der tryk på de plukkede guitarstrenge og man hører tydeligt, at der er tale om såvel en god MM pcikup som en god RIAA. Mange forbinder rør med vigende bund og en tilbageholdende top. Ultimativt er der nok lidt i den retning, men det er absolut ikke noget man lige bemærker. Til gengæld er der en let glød og varme i lyden. stemmer står meget fyldige og fysiske med en glans og ekstra "lækker" fornemmelse. Ikke sukker sødt, men det hele får lige et tilskud af varme, som virker meget tiltalende. Det heler er bare super behageligt, men reelt ikke helt neutralt. Men jeg kunne lide det, for nej hvor var det dejligt at lytte til sine kendte plader. Umiddelbart siger man til sig selv ”Hvad kan jeg ønske mig mere?”

Men så skiftede jeg over til min Hana Umami Red via trafo indgangen sat til 28 dB gain og således belastet med 75 ohm. Man hører tydeligt, at Allnic er eksperter i trafoer og denne meget alsidige udgave er ingen undtagelse. Der er virkelig hul igennem, men samtidig er der tale om en lidt blød og rund varm lyd. Detaljerne er i behold, men det hele er præget af en let glød og glans, der ikke har skarpe kanter eller noget der generer. Lidt af det "frække" og umiddelbare ved MM indgangen er undertykt, men der er stadig godt med dynamik og liv i gengivelsen. 

Roimeo og JulieKlassisk musik blev også prøvet. Jeg lyttede til Pinafore og Carmina Burana. Her vil jeg dog nævne Sergei Prokofiev/Yoel Levi, The Cleveland Orchestra – Romeo & Juliet,  Godt nok en digital optagelse, men fremragende kvalitet og med et stort åben rum. Der var dømt et åbent vindue ind til opevelsen. Jeg lukkede kort øjnene, og højttalerne forsvandt. Der var godt med krop på de øvre frekvenser, hvor strenge og klokker lød fysiske og tredimensionelle.

Endelig fik jeg også lyttet til den talentfulde unge Billie Eilish. Hendes nye album "Happier tthan Ever" svarer bestemt ikke til titlen. Meget melankolsk og til tider dragende og nærmest hypnotisk Stemmen står helt i front på de stille numre og til tider er den en vil overdreven bund. Det hele står fornemt afbalanceret og H-5500 har godt styr på alle detaljerne. Stemmen der er omgivet af luft og med godt plads i lydbilledet, står vel defineret mellem højttalerne. Der er magt i bunden og et stor lyttevindue. Jo, den slags musik nyder man også via Allnic H-5500.

Accuphase C27
Jeg skiftede tilbage til min Accuphase C27 og spillede samme plade. Det er stadig godt og med et stort lyttevindue. Men ma kan roligt sige to forskellige lydfilosofier. Allnics står for det fysiske og runde, hvor instrumenter har noget indbygget krop. Via Accuphase er det hele glat og mere flydende og let, men samtidg også mindre til stede mellem højttalerne. Til gengælde har den noget mere punch nedefter og der mangler noget fylde og varme opefter. Jo , detaljerne var der, men de blev præsentere lidt mere direkte og ikke så lækkert og let flydende som via H-5500.
.
Men så til noget helt andet

Selv om de indbyggede MC-trafoer er virkelig gode og meget alsidige, måtte jeg lige prøve noget andet. Jeg har flere andre MC-trafoer, men her var det min egen Lundahl LL 1933Ag samt den helt nye danske Tona MC 20/40. (kommende anmeldelse) Jeg må sige at det så afgjort afslørede kvaliteterne i såvel de indbyggede trafoer som selve RIAA-delen. Begge er fremragende. Forskellen til min egen Lundahl LL 1933 Ag var meget lille, hvilket må siges at være rigtigt godt klaret. Begge trafoer er med nikkelkerner, så måske derfor, at de lød meget lig hinanden. Stort set hvilken som helst MC pickup vil passe fremragende med H-5500. Alligevel kan der med rigtigt gode eksterne trafoer i kombination med top pickupper hentes en tand mere detaljer ud. Husk også på at H5500 er Allnics budgetmodel. Det skal også tilføjes, at den anvendte Tona trafo ligger i en prisklasse der nærmer sig det, man betaler for hele H-5500.  

Konklusion

Alnic H-5500 har været et absolut positivt bekendskab. Den har nogle lydmæssige egenskaber, der står for musiknydelse og indlevelse. Der er en specielt "aura" over det hele, der får den til at lyde glat og detaljeret på samme tid.  Ultimativt mangler der den sidste magt nedefter og lige den sidste detaljering i den øverste top, men det skal man typisk betale meget mere for. Jeg har anmeldt en del RIAA-forstærkere med halvledere inden for de sidste par år. F.eks. Skinbjergs Pickupforstærker og Audia Flignt Phono, samt ikke mindst Mantra Sound PH20. De har alle være tfremragende, men alligevel er der et eller andet specielt over en RIAA med rør. Ultimativt er H-5500 ikke helt så neutral og korrekt som de tre nævnte, men der er noget fysisk håndgribeligt i lyden, som bare virker mere ægte og naturligt. Rør i en RIAA kan vare et eller andert, der klæder lyden.

For lige at vendte tilbage til katten, jeg nævnte i starten. Så er Allnic H-5500 så absolut ikke død. Tvært imod så er den absolut levende, engagerende og vellydende. Det er en alsidig og flot RIAA, som jeg ikke har oplevet det før. Her tænker jeg på de fire indgange og de super justerbare MC trafoer. Den klarer alle pickupper og leverer et signal på udgangen, der kun kan imponere. Absolut anbefalet!  ... også hvis du kun har een pladespiller / arm.
.


TILBAGE TIL FORSIDEN