Pladespilleren.dk


Pickuppen  - specielle pickupper

Sidst opdateret 19. oktober 2011

 

Som du kan læse under de mere almindelig pickup typper, så findes der rigtig mange af dem.

For de fleste er der kun de almindelige MM, MC og MI typer. Reelt er der dog nogle flere og så også nogle ret specielle indenfor for de normale principper.

I gamle dag var der krystal pickupper, som de der er gamle  nok kender. De havde en lille knap i fronten, så man kunne skifte nål til 78'ere. Dem vil jeg
ikke skrive så meget om.

Blandt de reele hifi typer i denne esoteriske klasse, kan nævnes:

Strain gage (eller gauge)
Piezo Elektrisk
Elektrostatisk

samt blandt MC - nogle ret specielle typer.

 

STRAIN GAGE

Her er der tale om et rent elektro mekanisk system, uden magneter og spoler. I stedet har vi selve strain gage elementet, der også bruges til mange andre formål. F.eks. fintfølende vægte, måleudstyr og andet. Rent teknisk er der tale om et stykke metal med den egenskab, at den ændrer modstand ved mekanisk påvirkning. Pickuppen på trykkes så en let DC spænding, der moduleres af signalet fra pickuppen i rillen. Det skaber et forholdsvis højt udgangssignal fra DC og op til langt over det hørbare område.

Samtidig har Strain Gage den fordel, at det mekaniske output tilnærmelsesvis har en modsat RIAA kurve. Der kræves kun forholdsvis få korrektion i den tilkoblede elektronik. Udgangssignalet er på linie med CD og der skal altså ikke bruges nogen RIAA.