Pladespilleren.dk

Senest opdateret den 14. maj 2013
____________________________________________________________________________________________________________

München High End 2013 - Pladespillere og andet analogt

Pladespillere var der nok af også danske, men dem kan du læse om andet steds. Flere modeller fik jeg ikke navn på, men jeg vil lige grave de ca. 20 kg brochurer igennem og se hvad der gemmer sig af oplysninger..

Danske Ortofon havde en stand ned i en af hallerne, men manden der passede den var mere interesseret i sin mobil, end at snakke med kunder/udstillere. Heldigvis var Ortofon Anna så godt repræsenteret rundt omkring.
Men Ortofon, det må og kan i gøre bedre. Lyra f.eks. var repræsenteret af konstruktøren Jonathan Carr, som jeg fik en lille snak med. Efter den positive samtale, må jeg sige at mine penge nok snarere går i retning af Lyra end Ortofon!

En af messens store overraskelser var den Schweiziske Axiom arm og headshells. Jeg fik en snak med konstruktøren, Dietrich Brakemaier. Alt er absolut gennemført og meget anderledes. Armen er konstrueret af titanium
med et kulfiber rør internt. De ca. 0,1 mm mellem de to rør er fyldt med en tyndflydende olie. Hele lejet er forholdsvis konventionelt med præcision kuglelejer, mens basen kun fæstnes med én gennemgående skrue. I basen er der 3 små justeringsskruer, så armen kan
hældes i alle retninger. Der sidder vaterpas i basen. Det smarteste kommer i selve headshellen, der som det ses kan skilles ad og ALT kan justeres her - SRA, Azimuth, overhang m.v. Armen koster ca. 10.000 Euro og headshell ca. 500 Euro. Billederne er taget gennem glas - se bedre billeder på hjemmesiden: http://www.arche-headshell.de/

                

Masser af lækre Audio Technica pickupper skjult bag en glasrude. Ingen steder kunne man høre dem, hvilket afgjort er en skam.

En ny lidt anderledes pladespiller fra engelske AVID. Her med plads til 2 arme - den ene en 12" SME.

EAT med den meget store pladetallerken og to motorer har vi set før. Her dog i en meget fornem finish.

En god gammel EMT studiegrammofon med EMT arm og pickup.

Feickert pladespillerne med deres stilrene design blev anvendt flere steder. Her med den imponerende Reed 3P arm.

Hanss acustics leverede pladespilleren der blev anvendt hos Raidho. Her monteret med en Lyra pickup på Durand Telos armen, som jeg ikke kendte. Teros og Talea armene var dog pænt repræsenteret rundt omkring. Det er bestemt heller ikke ligefrem billige arme - se mere her:  http://www.durand-tonearms.com/

 

Den direkte drevne KODO "The Beat" pladespilleren til ca. 25.000 Euro uden arm (her med Reed 3P), stod for én af messens store oplevelser. Absolut fantastisk gengivelse via de store Rockport Altair. På trods af en nærmest umulig akustik stod det hele fasthed og kontrol fra den store 15" sidevendte bas. Dynamik og transparens var der masser af via de amerianske Absoulare rørforstærkere. Absolut en af de bedste lydoplevelser på messen.

En ny lidt mere konventionelt udseende pladespiller fra Kuzma. Intern gemmer der sig dog en yder gennemtænkt og meget solid konstruktion.

Lyras topmodel ATLAS blev brugt mange steder. Jeg fik en kort snak med Jonathan Carr som forklarede om opbygningen og teorien om fravær af resonanser i konstruktionen. Derfor er den helt assymetrisk opbygger og man ser også skruen til polstykket ikke sidder i midten.

Ortofon arm og Ortofon Anna pickuppen. Pladespilleren er endnu en tysk heavy weight.

Her er det pladetallerkenen man skal koncentrere sig om. Faktisk er der tale om en ekstra dæmpetallerken fra japanske Oyaide. De har en kæmpe analogt program med alt fra kabler over stik til masser af analogt tilbehør.

I baggrunden masse af pladespillere fra Project. Men i forgrunden en flot ny stor topmodel som jeg ikke fik noget navn på. Bemærk den store tunge pladetallerken og også her brugen af svinghjul samt 2 motorer.

Tyske TW-Acoustics og den nyeste udgave af Raven med hele 3 motorer, der dog trækker via den samme rem. Lid uforståligt. Har selv anvendt én af deres fremragende motorer i mange år og den driver uden problemer min langt tungere pladetallerken og svinghjul.

Et nærmere kig på REED RP3 armen - meget spændende konstruktion som jeg så anvendt flere steder.

Sperling laver efter min mening en af de flotteste tyske pladespillere. Den er STOR og med en 22 kg pladetallerken vejer den også godt til. Spillede med Ortofon Anna hos VITUS over Estelon højttalere. Armen til højre er igen fra Durand og monteret med en Ortofon Anna. Til venstre den gode gamle DV505 med Karat D pickup. Absolut en nydelse.

Både pladespiller og arm er ukendt. Men godt nok nogle tykke kabler de har fået på!

Thales have i år kun den nye mindre udgave af deres arm med. Her sker en løbende ændring af off-set hen over pladen så der ikke er behov for hverken overhang eller antiskating.

Thorens kan stadig. De udstillede masser af modeller i den mere overkommelig prisklasse. Her dog en meget flot topmodel med en ny arm fra Thorens.

Endnu et ukendt tysk bud på en flot stor pladespiller - Tone Tool Radius XX

Tyske Transrotor har et kæmpe program og bland næsten 25 blankpolerede og skinnende krom maskiner faldt jeg for denne robuste og lækket udseende Dark Star Reference der leveres med arm for ca. 7000 Euro.

Van den Hul er i dag mere end pikcupper. Her er det The Grail RIAA en, men jeg så også en effektforstærker.

Den nye Well Tempered var gem bag en glasrude, så derfor er billedet lidt udvisket. Solid birketræsfiner plint og en ny arm hvor tyngdepunktet er sænket.

Kronos pladespilleren har et sindrigt system med 2 modsat løbende pladetallerkener. Det  skulle være med til at sikre optimale betingelser. De opera plader der blev spillet via den monterede ZYX pickup lød absolut overbevisende, selv om de tilkoblede YG højttaler ikke lige var min kop the. Det totale anlæg i dette rum kostede i nærheden af 500.000 Euro!

Ingen tysk udstilling uden Clear Audio. Motoren trækker på den nederste pladetallerken, der så kun har kontakt til den øverste via et magnetfelt. Meget elegant og solidt.

Konstruktøren bag de tidligere Micro Seiko står bag denne imponerende sag. TechDas Airforce One. Det hele er endda ikke med på billedet. Der er separate strømforsyninger og pumpe samt vacuum forsyninger. Pladetallerkenen kører på luft og selve pladen suges fast.

En prototype arm fra tyske Schuh Tronic.  Her foregår den løbende off set korrektion ved hjælp af en tynde liner - altså ikke nogen fejlsporing lige som på Thales armene.  Se mere på www.shchuhtronic.de

 

, Moon Audio udstillede mange af deres imponerende forstærkere. I stedet for at fokusere på forpladen siger bunden på deres top RIAA mere om hvor mange indstillinger der er. Dog noget svært at komme til, hvis man skal stille om hver dag!

Acoustic Signature ASCONA - En lækker tysk tung sag der selvfølgelig også fås i blank metallic finish. Med 36 cm pladetallerken og svinghjul drevet af tre motorer. Her med en SME arm.

 

Til højre Nime Audio, der er ny for mig, men igen en tysker. Her er det også en tung sag med stort svinghul og drevet af indløbsbånd til spolebånd.