Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

München High End 2017

Senest opdateret 26. maj 2017




München High End 2017 - verdens største messe for high end hifi!  (Del 1)


Det var bestemt ikke første gang jeg besøgte High End messen i München. Har været med siden 90’erne, så jeg burde have rutinen. Alligevel kan man ikke undgå at bliver blæst bagover lige fra starten. Det her er stort og det var også større end sidste år. Med 538 udstillere var der 4% flere og anallet af besøgende var steget med 10% til 21.412. Jeg var  bare én af de i alt  541 journalister der rapporterer fra udstillingen. Efter hvad der kun kan betegnes som en succes, kan vi så glæde os til næste år, hvor High End 2018 bliver afholdt fra den 11. til 13. maj.

Det første jeg lagde mærke til i den store hal 1  var antallet af kabeludbydere, de skyder frem som paddehatte. Fra fjernøsten, Europa og USA. Alle som kan lodde kobber sammen med et par terminaler, skal lave deres egne kabler. Sådan virker det. Samtidig er tendensen super flot finish med vævede stoffer og store stik i træ, metal eller kulfiber. Et af de mere ”eksotiske” jeg så var mærket ”Portento Audio”. så kan det da ikke siges meget mere potent.

Jeg vil ikke nævne kabler ret meget mere. Jeg har selekteret kraftigt og mange ting er blevet fravalgt. I første omgang vil jeg nævne nogle af de mange danske udstillere jeg stødte på. Hvis nogen bliver sprunget over, er det ikke med vilje. Der var mange, hvoraf nogen gemte sig  på en anden ustilling på et hotel i byen.

Danske udstillere


(Ortofon og Bergmann omtales under de analoge signalkilder)

Allusity amp1010
Alexander Vitus viste det nu ret store program af hans meget stilrene Alluxity produkter. Serien omfatter nu også en streamer. Meget vellydende og flotte produkter med en imponerende brugergrænseflade i kraft af det store berøringsfølsomme displays.

Der blev spillet på højttalere fra amerikanske Joseph Audio. JeffJoseph havde medbragt en Technics RS 1500 spolebåndoptager, men koblet til en extern afspilleforstærker. De ca. 10 minuttere jeg lyttede via den kilde, var mildt sagt meget imponerende.
                        Trchnics RS 1500 med amp                                                                                               
Special 40
Dynadio fokuserede meget på deres lille ”Special Forty” en fejring af deres 40 års jubilæum. Der er tale om en typiske gennemført 2-vejs konstruktion fra Dynaudio.

Den bruger nye opdaterede enheder med udvidet frekvensområde. En ny udgave af Esotar diskanten, nu kaldet Esotar 40 går således ned til 1 kHz. Den anvendes sammen med en nyudviklet 6,5” som rækker helt op til 4 kHz. Dette gør enhederne velegnede til et 1. ordens filter, som Dynaudio efterhånden har en del erfaring med.
En meget elegant højttaler, som jeg dog ikke fik hørt. Prisen er 23.000 Dkr for et sæt.  (Billedet er taget fra nettet).
Dali Facon MikroDali viste flere af deres højttalere, men jeg fandt ind i demorummer hvor de demonstrerede Dolby Atmos via et komplet Facon Mikro system med 2 front, 2 sub og fire mindre højttalere til hhv. bag- og højdekanaler. Hele sættet ligger i prisklassen omkring de 15.000 kroner. Jeg må sige de gjorde det godt. Især var det imponerende hvor meget output der kom fra de små sub-woofere. En flot stor lyd til en absolut rimelig pris.
Gryphon Munchen

Gryphon fik jeg ikke lyttet til i år. Der var lukkede demoer, som jeg dog sprang over. Forstår dog til fulde indstilling om at lave en god demo for 16 i stedet for at 30 får et dårligt indtryk.

Fik en snak med den altid venlige Flemming Rasmussen og beundrede det store udvalg af flotte højttalere og elektronik. .

Gato
Gato Audio tog lidt fusen på mig med deres flotte og gennemtænkte apparater. Det samme kan siges om lyden via de små FM-2 højttalere. En 2-vejs med en 180 mm bas/mellemtone og en 38 mm ring radiator med kraftig neodym magnet. Lyden var dynamisk, uanstrengt og med punch drevet af deres egne monotrin PWR-222 mono 250 Watt effektforstærkere.  Ifølge de meget smarte VU metre blev der sendt en del  effekt ud i højttalerne,  men det blev på intet tidspunkt anstrengende eller ubehageligt. Absolut en af messens mest behagelige oplevelser.
                       
Jegn og ole
Ole Lund Christensens Jern højttalere med kabinet af tungt støbejern har nu fået en kraftig ”sokkel” i form af en et rundt støbt baskabinet, der matcher de små højttalere. En noget aparte udseende højttaler, men den spillede fremragende via et komplet setup fra russiske Nero. Nogle absolut potente 60 W push pull  rørtrin og med en Kronos pladespiller som signalkilde. Endnu en spændende højttaler fra Danmark.

Raidho/Aavik/Anzus, havde som vanligt stor succes med at vise deres nu komplette program. Jeg må sige, at det er imponerende lige som de foregående år. Det her er lyd i verdensklasse fra de høje slanke højttalere med diamant dopede membraner. Om man så kan lide designet på deres store Aavik forstærkere er nok et spørgsmål om smag, men betjening og lyd er der ikke noget at udsætte på. De store D5.1 højttalere spillede som sædvanligt forrygende, men jeg fik også lyttet til den noget mindre og mere stuevenlige D4.1. Prisklassen er hhv. ca. 2.000.000 og 1.000.000 kroner. Pladespilleren manglede her, men så spillede man til gengæld digitalfiler af vinyl optagelse, med klik og støj og det hele!

SB-Acoustic  viste masser af enheder på deres stand. Jeg var forbi SB flere gange og beundrede deres kæmpe udvalg af højttalerenheder. De var travlt optaget af kunder, så jeg undlod at forstyrre.

Elipticor woofer10
Scan Speak fandt jeg aldrig. Det skyldtes, at de udstillede på en alternativ udstilling på et hotel et sted i München. En udstilling som var meget dårligt varslet og svær at finde.

De viste dog deres nye serie af ”Elipticor” højttalere med elliptiske svingspoler og for den nye domes vedkommende også en elliptisk membran. Magnetsystemerne var for begge det specielle Air Circ system med mange neodym magneter . Et spændende koncept og umiddelbart nok noget der er svært at fabrikere. Det vil vi afgjort høre mere om på et tidspunkt.
(Billedet er taget fra nettet).
Vitus SM-103
Vitus viste nogle nye monotrin SM 103 fra Signature Serien. I forhold til forgængere SM 102 er der sket en del opgraderingen hele vejen igennem med speciel fokus på strømforsyning og intern regulering. De yder 100 W RMS 8 ohm klasse A og ca. 150 klasse AB. Der blev spillet via de tyske Goebel højttalere, som anvender en stor bending wawe enheder fra ca. 180 Hz og op til 100.000 Hz. En usædvanlig højttlaere men her sammen med Vitus elektronikken var der en stor og flot lyd  som sædvanligt.  
 
Soekris
Soekris var et nyt bekendtskab for mig. De laver 3 forskellige DACs, alle efter det gode gamle R-2R ladder princip, kendt fra de gamle Philips konvertere. Her finder vi dog 0,01% præcisions modstande, som sikrer stor linearitet og lav forvrængning. Især deres topmodel 1541 der kører fuldt balanceret og klarer 24 bit / 192 khz så spændende ud. DSD konverteres internt så det klarer den også. Der bydes også på volumenkontrol og en udgang til hovedtelefoner. Se mere på www.soekris.dk

 

Analogt udstyr

Igen i år var der masser af pladespillere, arme og pickupper. Faktisk langt flere end jeg så CD-afspillere. De var også en del spolebåndoptagere, så her har endnu en trend, som nok vil brede sig. 

Jeg har også her sorteret kraftigt, for der var så mange pladespillere, at det ville tage mig flere dage, bare at finde billederne frem. Her dog et lille udpluk af hvad jeg synes var mest spændende.

AB Desingnhaurs Rainer
Rainer Horstmann fra AVDesignhaus har jeg handlet med via nettet, så jeg var spændt på at møde ham. Han er afgjort en meget flink ældre mand, der laver nogle absolut vilde pladespillere, arme og ikke mindst motorer. Firmaet et kendt for at lave verdens dyreste pladespiller (ca. 3.500.000 kr.), men her var vi dog ”kun” i prisklassen på en god stor familiebil. Den meget flotte DTT-01 tangentialarm så jeg demonstreret. Fuld automatik. Tryk på ”LP afspilning” og armen kører ind og ned. Ved rilleudløb mutes signalet og armen hæves og kører retur. Styringen sker via en laser og microprocessor. Nøjagtigheden er nede på under 1/1000 mm.  Den kunne jeg godt bruge, men prisen på ca. 38.000 Euro afskrækker mig lidt.


Darenville pladespiller

Clearaudio TT5 - armen
Clear Audio.  TT5 tangentialarmen er et bud på en let neddroslet version, men med erfaringen fra de større af slagsen. Der bruges samme base i form af en glasstav hvorpå den lille vogn med små hjul glider med meget lav friktion. På det eksempaler jeg kigger på, var der monteret en svingbase, som gør det nemmere at lægger pladerne på. Til kun ca. 18.000 Dkr (excl. svingbase) er der tale om en meget spændende arm, som burde kunn ekøbre med de felste gode MC pickupper. Kombinationen med en af Clear Audios egne er umiddelbar, men jeg kan sagtens forestille mig, at andre ville passe fint.
DS Audio pickup
DS Audio introducerede for et par år siden deres  DS-W1 pickup baseret på lys. I modsætning til den gamle version fra 80’erne bruges der her en kraftig lysdiode og en væsentligt forbedret optik og elektronik.

De viste den nye DS 002, der kan erhverves for ca. 40.000 incl. egen forforstærker og strømforsyning (excl. Dansk moms). Den leverer et 0,5 Volt linjesignal på udgangen.

På billedet er det dog DS Master-1 - den nye topmodel. Den leveres med den meget imponrende store strømforsyning og indbyggede RIAA. Her er vi oppe i en lidt anden pris og kvalitetsklasse. Omkring 20.000 £ - altså ca. 180.000 dkr.
For det pæne beløb får man en Micro-Ridge slebet nål og safir nålefane. Kroppen er lavet ad duralmin som giver ekstra stabilitet. Samtidig har man kunnet placere den optiske sensor tættere på nålen og dermed opnået en kortere optisk afstand. Compliance er mindre en den gamle model , så den skulle befinde sig optimalt i dagen lidt tungere arme.

Flere oplysninger, billeder, manualer mv. på DS' hjemmeside her: http://www.ds-audio-w.biz/?page_id=2191
Winfeld Ti
Ortofon er en af verdens største producenter af pickupper. Bedømt ud fra de mange pickupper i  glasmontrerne på udstillingen har de afgjort det største program. Samtidig var de en af de få pickup producenter der rigtigt viste fanen her på udstillingen.
Hele programmet omkring de gamle SPU typer er stærkt udvidet og rummer nu en 9-10 forskellige modeller.

På udstillingen præsenterede de et nyt medlem af Exclusives Series (hvor Anna, A95 m.fl. befinder sig). Windfeldt pickuppen, som Leif Johannsen står bag, hedder nu Windfeld Ti. Her ca. 10 år efter intruktionen har den fået en opgradering. Huset  er nu også lavet via den specielle titanium infused laser mold metode og den interne opbygning er baseret på erfaringerne fra A95.
Ortofon benytter, som på alle pickupperne i Exclusive serien, en Replikant nålslibning og en bor nålefane. Output er 0,2 mV og prisklassen er omkring de 4.000 Euro.
A
bsolut en spændende pickup, som jeg får til test her i løbet af sommeren. 

Ellers blev der kraftigt varmet op til næste år, hvor Ortofon fylder 100 år - spændende at se, hvad de kommer med.
Bergman Galder
Bergman viste den nye 2-delte GALDER pladespiller, som sædvanligt med luftlejret pladetallerken. Den leveres dog nu også uden arm og står med en separat motorsektion og plint. Der kan om ønsket monteres op til 4 arme.

 Her var den vist med 2 Mørch arme, men der kan selvfølgelig også monteres en af Bergmanns egne luftbårne tangential arme. Hvis det ønskes, har Galder indbygget tilslutning til luft lejet i armen.

Armen kunne f.eks. være den nye Odin. En elegant og meget gennemført arm. Alene vægten på 5,7 kg viser at der er brugt solide materialer. Flere oplysninger på Bergmann Audios hjemmeside –
www.bergmannaudio.com


Til 2. del af MÜNCHEN 2017

Tilbage til BESØG/UDSTILLINGER

Tilbage til FORSIDEN

Thales tonearme


 

Acoustical Systems arme, pickupper  og headshells m.v. så jeg også for et par år siden. Programmet fra dette Schweiziske firma er væsentligt udvidet. De viste deres arme på den enorme XXX pladespiller. Denne kunne dog ikke spille her på udstillingen. På trods af dette overhørte jeg konstruktøren glade budskab, om at han havde solgt to af dem om torsdagen!

Mobile Fidelity er I dag ikke bare de kendte pladeudgivelser. Det viste en forholdsvis simpel remdrevet pladespiller, samt 3 mindre MM pickupper i budgetklassen. Et par MM RIAA forstærkere er der også i programmet.

Triplanar laver nogle af verdens bedste tonearme. På udstillingen havde de medbragt flere af de nye, som nu også findes i 10” og 12” udgaver. Jeg fik en snak med Tri Mai, som siden 2003 har stået for produktionen. Programmet omfatter flere modeller – f.eks. The Ultimate 2 som er opdateret på flere punkter i forhold til de lidt ældre versioner. Faktisk fik jeg snakket lidt om opdatering af min egen ca. 10 år gamle Triplanar MkVII. Det vil koste ca. 1.500 US$, men så har man også en arm, der fra ny koster omkring 50.000 skattetyngede danske kroner. Afgjort en overvejelse værd.

TechDAS

Nessie pladevasker

Landmesser Audio med tråd ophængt arm – 80 kg træk.