Pladespilleren avatar

Pladespilleren.dk 

ETF 2017 - European Triode Festival 2017

Senest opdateret december  2017


Masser af rør, horn og hygge!

ETF 2017 blev en kort fornøjelse for undertegnede. En lungebetændelse byggede sig op, så allerede fredag aften pakkede jeg sammen og tog hjem tidligt lørdag morgen.  Efterfølgende stod de kommende uger på sygemelding. Nok kun godt at jeg trak mig.

Jeg nåede dog at tage lidt billeder. Langt fra nok, og jeg ved ikke hvad alt på billederne er. Her er dog lidt appetitvækkere. Næste ETF i 2019 foregår i Frankrig.

Det tore system, hvor der blev afholdt seminarer og det endelige "speaker shoot out". (Det store røde horn lavet i læder var en af deltagerne).

Hovedsystem med polske hvide horn og Volt basdrivere. I midten den store åbne baffel med 8 skt. 15" ( tor jeg nok).
Det store system

Fleas

Ingen ETF uden Flea-market. Jeg fik solgt en del pladebørsten og nogle få LP'er. Der var meget som fristede, men jeg holdt pengene i lommen.

Var en Densen

Det var engang en Densen, men nu ser det ud som en rør linieforstørker med masser af støv!
Det danske rum. Her forgik flere ting, blandt andet var det nærmest et arbejdende værksted, hvor den koreanske deltager holdt til med masser af projekter. Systemet her er er med dipoler med 12" enheder. Den øverste koaksialdriver har fåret en TAD 4001 driver. RIAA og liniedel er fra Dantimax. Pladespilleren er min  - en Denon DP-80 med 2 stk. Jelco arme.  Effekt forstærkeren er .... ak og vej! En PWM "dims" udlånt af Søren Hagel.

Spillede pænt, men MEGET lanngt fra mine hjemlige større diipoler.
Danske system
Quad og OTLChrutuan Belling delte rum med nordmændende. Han havde taget et par Qual ELS-63 med. De spillede super godt drevet af hans Futterman OTL forsætærker. Singnalet kom fra CD via en Bricasti DAC, som afgjort også var med til at skabe den gode lyd.. Lang tid siden har jeg har hørt Quad elektrostraterne, men det her var afgjort meget velopløyst og behageligt. 
Ikke alt hjemmbyg ligner fuglereder. Her er det en lille hovedtelefonforstærker med rør. Meget  flot "hjemmesløjd".Headphone Amp
Hagel preMere flot dansk selvbyg. Her er det Søren Hagels linieforstærker og RIAA. Ser fornuftigt ud. Bemærk Lundahl linietrafoer i udgangen.
Joe Rasmussen har danske aner, men holder til i Australien. Han taler IKKE dansk. Igen i år var han kommet den lange vej med et sæt mindre højttalere, forstærker og en fuldt modificeret Oppo, der fungerede som musikserver tilkoblet en PC.. Det var sidstnævnte jeg talte med ham om. Hele 8 nye print er der blevet plads til i afspilleren, men så er surround kanalerne også inaktiveret.

Joe har sine egne ideer, når det kommer til digitalteknik. Jeg forstod ikke det hele, men faktum er, at det virker!
Joe Rasmussen
Winner speaker shoofoutLørdagens speaker-shoot out gik jeg glip af. På det tidspunkt lå jeg hjemme med næsten 40 i feber . Men her er vinderen.

Kort fortalt gik det ud på, at komme med en "mono" højeffektv højttaler (min. 96 db/1W) der dækkede området fra 300 Hz og op. Resten klarede det store dipol bassystem .  Denne konstruktion gik af med sejren. Den er med to stk. Altec field coil drivere (elektromagneter) og i midten en JBL "cat eye" kompressionsdriver.
Reinout de Friis fra Holland, havde medbragt (slæbt) den absolut mest imponerende forstærker på ETF (og det vildeste jeg nogensinde har set!). Her på billedet kun een kanal og den dækker ca. 1 m2 og vejer 140 kgl. PSU i baggrunden og forrest hvad reelt er en rigtig god 300 B forstærker, der dog driver et stort Philips sendderrør.

Afhængig af anodespændingen  - op til 1100 Volt  og bias kan der leveres fra 80 til 100 Watt singleended. Prisen er så et enormt strømforbrug - ca. 1.200 Watt pr. kanal og masser af varme.

Du kan finde Reinouds udførlige beskrivelse af projektet her:
http://blog.silvercore.de/rohrenverstarker/reinouts-833a-tb31000-amp/
 
Fik kort lyttet over et par mindre 2-vejs standerhøjttalere. Absolut afslappet og uanstrengt.

Hollland stor SE amp
Philips 2pTB3Her det store Philips senderrør tæt på. TB 3/1000. Alene gløden er 12 Volt / 9 Ampere!  Dimensioner er 26,2 cm høj og 10,6 cm i diameter.

Kort omtale af forstærkeren - ellers se link ovenfor. 

The power amplifier contents of two mono chassis with dedicated power supplies for each channel. In total this four-piece amplifier weighs about 280 kilos. The signal route is all transformer-coupled. Every needed voltage in the amplifier has it's dedicated powerline (transformer + rectifier + coils/capacitors). In total there are 32 transformers and coils in these amplifiers. There is a 6SN7 as input tube, a 300B as a driver, and the output triode is the Philips TB3/1000. This is a serious triode not unlike the better known 833A (used by Wavac); but the construction of the TB3/1000 is far superior. With it's 100 Watt filament and with 1100 Volt at the plate I get 100 Watt from a single triode, and it gets serious warm after a couple of hours of listening. 

De sidste billeder var fra kælderen. Store horn fra Norge eller var det Tysk? Bliver svar skyldig. Et enndu større bashorn lå på gulvet, men var ikke koblet på, da jeg kiggede forbi.Norge  - ETF
Norge EMTPladespilleren fra rummet med de store horn. Nok en RIAA der sidder ved siden af.


TILBAGE TIL FORSIDEN - PLADESPILLEREN.DK.